BBB op bezoek bij meelwormenboerderij in Aalten
‘De BBB is niet tegen eiwittransitie’
De officiële opening maakte onderdeel uit van een serie lezingen over eiwittransitie en circulaire landbouw in de Achterhoek. Daaruit kwam naar voren dat boeren en agrarische bedrijfsleven de rol die de regionale en landelijke overheden spelen in de transitie naar duurzame kringlooplandbouw eerder als hinderlijk dan als stimulerend ervaren.
Volgens Femke Wiersma van de BBB doet de overheid er goed aan te stoppen met allerlei tussentijdse (klimaat) doelen te stellen waarop afgerekend kan worden maar vooral aan de slag te gaan. „Besteed veel meer geld aan innovatie in plaats van aan opkoop. Nu gaat er maar 1 miljard van de 25 miljard euro die de regering heeft uitgetrokken voor het klimaat-en stikstofbeleid naar innovatie. Daar kan ik me echt boos over maken.”
Meerdink hamert op voedselzekerheid
Gaandeweg de dag werd duidelijk dat niet alleen de BBB zich opwindt over de rol die de overheden regionaal, provinciaal en landelijk spelen. Dat gevoel wordt breed gedeeld door boeren en agrarische bedrijfsleven. Gelders CDA Statenlid Arjan Tolkamp benadrukte vooral de frustrerende rol die de rechter speelt met uitspraken die elke vernieuwing blokkeert, omdat experimenteren nauwelijks meer mogelijk is.
Aaltens gemeenteraadslid Henk Meerdink van de aan de BBB gelieerde partij HMV (die maar liefst 18 procent van de stemmen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar) roerde zich ook. Hij hekelde het gedrag van de consumenten die het normaal vinden, ook nu nog na de coronacrisis, drie keer per jaar op vliegvakantie te gaan, en tegelijkertijd te stemmen op partijen die de rekening van het milieu-en klimaatbeleid vooral bij de boeren leggen. „Men beseft niet dat 3 keer voedsel per dag toch echt belangrijker is dan 3 keer een vliegvakantie per jaar. Zes weken geleden was varkensvlees nog maar 1,20 euro per kilo waard, nu 2 euro. Zoveel effect heeft een oorlog op voedselzekerheid. Met de arme stakkers in Afrika als eerste slachtoffers.”
Begrip van D66 voor regering
De directeur van de stichting Biomassa, Hayo Canter Cremers, één van de sprekers tijdens het congres, deed ook een politieke duit in het zakje. Hij zat tot 2018 verkiezingen namens D66 als gemeenteraadslid in de gemeente Oude IJsselstreek. Canter Cremers zei er begrip voor te hebben dat de overheid veruit de meeste miljarden besteedt aan opkoop van agrarische bedrijven, aangezien innovatie op korte termijn geen oplossing biedt om uit de stikstofcrisis te komen.