Oog voor grasgroei
Let op de aargroei
Erg belangrijk is je maai hoogte! Een deel van de grassen heeft het aartje nog onderin de stengel zitten (zie foto). Als je die er niet afmaait zal deze na het maaien snel tevoorschijn komen en wordt er verder weinig bladmassa gevormd, met als gevolg een matige kwaliteit en kwantiteit van de 3e snede. Dus genoeg reden om dit goed in de gaten te houden.
Onderstaande foto’s zijn uit een perceel dat 27 april gemaaid is en binnen een paar dagen gemaaid gaat worden als het weer dit toelaat. De aren zijn rood omcirkeld. De linker plant kan prima op 7-8cm afgemaaid worden, voor de rechter zal dit te hoog zijn. Maaihoogte is bij de 2e snede dan een compromis, laat dit afhangen van het aandeel stengels dat op minimaal 6 cm gemaaid kan worden. Snij een grasstengel doormidden om te bepalen waar de aar zit.
De meeste percelen die na 3 mei gemaaid zijn hebben erg veel last van de warmte en droogte gehad. Je ziet hier veel verdroogde plekken en een trage hergroei. Deze percelen zullen langer nodig hebben voordat ze weer gemaaid kunnen worden. Dit laat nog maar eens goed zien dat vroeg maaien voor de eerste snede misschien niet de hoogste opbrengst geeft (al valt dat vaak mee) maar wel kwaliteit oplevert en je daarnaast ook snel weer een kwalitatief goede 2e snede kunt oogsten. Wacht echter niet te lang met het maaien van deze percelen, de doorschietdatum is namelijk niet afhankelijk van de maaidatum van de 1e snede. Maai tijdig het doorgeschoten gras en de aar eruit zodat je vlot weer een frisse 3e snede kunt winnen.
2de snede in de kuil
Gebruik bij de 2e snede ook weer een inkuilmiddel. Een hoger ruwecelstof aandeel als gevolg van het doorschieten en hogere ds% vanwege snel drogende omstandigheden vraagt inkuilmiddelen die zowel conserveren als broei remmen. Is het gewas al verhout of bevat het meer dan >45% droge stof? Gebruik dan middelen met enzymen erin, deze weken de celwanden voor zodat koeien en geiten makkelijker bij de celinhoud kunnen en minder energie kwijt zijn aan de vertering van de celwanden. Voor inkuilmiddelen, klik hier.
Vergeet na de 2e snede niet te bemesten. Is er nog ruimte voor drijfmest? Zet deze dan ook in en meng, indien mogelijk, extra water bij voor een betere benutting van de stikstof. Strooi ook 100-150 kg KAS/Nutramon om de groei en smaak erin te houden. Voor extra smaak kun je ook GIJS-zomer smaak (met natrium) of GIJS-zomer kali strooien. Klik hier voor de bemestingsfolder. De zouten uit de zomer smaak geven extra smakelijkheid aan het gras en daarmee een beter opname, vooral bij weide percelen een plus. De extra kali beperkt stress in het gewas bij droogte en bevorderd de smakelijkheid.