Twijfel over toeloop bezoekers agrarisch en fruitpromotieproject in Tiel
![De familie Blom heeft al jaren een fruitstal aan de afrit van de A15. De Streeckerij zou daarnaast moeten komen.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/75/752/fruitstal_wadenoijen_tiel.-detail.jpg)
De gemeente Tiel en initiatiefnemer Aart Blom verwachten per jaar gemiddeld maximaal 225.000 bezoekers per jaar. Alleen heeft de gemeente in het bestemmingsplan geen maximaal aantal bezoekers vastgelegd. Rechter en staatsraad Hanna Sevenster vroeg aan de gemeentewoordvoerder waarom er geen maximum aantal bezoekers is vastgelegd. En wat Tiel gaat doen als mocht blijken dat er veel meer bezoekers naar De Streeckerij komen. Want die kunnen voor verkeers- en parkeerproblemen gaan zorgen.
„De gemeente Tiel heeft een flexibel Streeckerijplan vastgesteld waarbij we niet alles tot achter de komma hebben vastgelegd. Uit onderzoeken blijkt dat er geen enkel probleem is als er 250.000 bezoekers per jaar komen. Mochten er toch meer komen en mocht dat tot problemen leiden dan kunnen we altijd nog aanvullende verkeers- en parkeermaatregelen nemen. Daarvoor is nog voldoende ruimte in het gebied,” aldus de gemeentewoordvoerder tijdens de rechtszaak in Den Haag.
Twee keer zoveel
Volgens initiatiefnemer Blom blijkt uit verkeersonderzoeken zelfs dat er geen probleem is als er jaarlijks twee keer zoveel bezoekers komen, maar dat is niet erg waarschijnlijk. „Ik spring al een gat in de lucht als we 225.000 bezoekers per jaar krijgen.” De tegenstanders, waaronder een omwonende en de Nederlandse Vereniging tot Heiliging van de Zondagsrust, denken daar anders over. Zij vrezen veel overlast, met name op de zondagen. Zij vinden dat het Streeckerij-plan veel te groot en ambitieus is op een plek waar de afgelopen jaren alleen een kersenverkoopstalling van Blom heeft gestaan.
Volgens Blom is het de beste mogelijk plek voor de Streeckerij. Daar gaat hij niet alleen kersen verkopen maar kunnen bezoekers kennis maken met alles wat typisch Betuwe is, zoals kersen, jam, kaas, vlees, brood en andere agrarische producten. Daarnaast is er ruimte voor vertier en dagrecreatie. „Als deze plek ver van alle woningen en pal naast de snelweg niet geschikt is voor mijn Streeckerijplan, dan kun je nergens in Nederland meer terecht. Dit is de beste plek voor wat ik wil,” aldus Blom.
Flipje
Blom heeft al jaren een kersenstal bij de afrit van de A15 staan en wil daar naast de Streeckerij bouwen. De fruitkweker wil onder meer een hal bouwen, met de uitstraling van een oude Flipje-jamfabriek, waar mensen met streekeigen producten en productiemethoden kennis kunnen maken.
Nadat de Raad van State begin dit jaar met een spoeduitspraak voorlopig de weg vrij maakte voor het Streeckerij-project ging Blom al aan de slag. Hij heeft inmiddels een tijdelijk gebouw neergezet, dat hij pas na afloop van de huidige kersenperiode door een definitieve hal wil vervangen. Maar dan moet de Raad van State in de einduitspraak wel alle bezwaren definitief afwijzen. En die volgt binnen zes a twaalf weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Google Maps