Nieuwe Green Deal legt veel verantwoordelijkheden bij jonge boeren
Het NAJK vindt dat er in de Europese Green Deal veel verantwoordelijkheid bij jonge boeren wordt neergelegd. „Veel van de maatregelen moeten vanaf 2030 en 2035 gaan gelden. Die komen dus voornamelijk bij de jonge boeren te liggen”, zegt Peter Meedendorp portefeuillehouder internationaal van het NAJK. Vandaar dat hij samen met de provinciale AJK-bestuurders een actieplan heeft opgesteld.
Hoge kwaliteitstandaarden
Volgens Meedendorp gaat de discussie niet over óf boeren willen verduurzamen maar wel op welke manier. „Wij snappen als boeren ook wel dat we duurzamer moeten, maar de standaarden waar wij ons aan moeten houden moeten dan wel voor heel Europa gelden. Anders ontstaat er oneerlijke concurrentie en wordt het alleen maar moeilijker voor de Nederlandse boer.” Het NAJK stelt dan ook in het actieplan dat duurzaamheid door de markt betaald zou moeten worden met de overheid als garantsteller.
„Dat is ook mijn grootste zorg voor de landbouwsector”, reageert Europarlementariër Van Dalen op het verhaal van Meedendorp. „We werken in Europa al toe naar zo'n hoge kwaliteitststandaard, terwijl andere landen dat nog lang niet kunnen. We moeten de Europese markt niet laten verknallen door producten die tegen een lagere standaard en tegen een lagere prijs worden geproduceerd. En die vervolgens laten concureren met onze eigen producten.”
Nog oneerlijker speelveld
De jonge boeren hadden goede hoop in het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van de Europese Commissie. De beleidsmaatregel moet een gelijk speelveld creëren voor de Europese markt door invoerrechten op te leggen voor producten buiten de EU die met andere CO2-normen zijn geproduceerd. „Een goed plan”, zegt Meedendorp. „Alleen deze regeling gaat de komende jaren niet nog gelden voor landbouwproducten, wel voor producten als staal en kunstmest. Dus de boer gaat al wel hogere kosten krijgen door de regeling, maar wordt er nog niet door beschermd. Dat zorgt juist voor meer oneerlijke concurrentie.”
Dat is Van Dalen helemaal met Meedendorp eens. Hij geeft aan dat er heel binnenkort gestemd wordt over CBAM en dat hij dit probleem zeker gaat aankaarten.
Evenwichtsbemesting
In de Green Deal staat dat de Nutriëntenbelasting in de lucht en in het water verlaagd moeten worden. Om dit te realiseren wordt door Europese beleidsmakers een geïntegreerd nutriëntenbeheer ontwikkeld. Het NAJK ziet toekomst in een betere inzet van nutriënten, maar zou willen dat er meer op gewasniveau wordt gekeken. Meedendorp: „Nu kijkt men naar generieke normen. Dat lokt uit dat men ook naar die normen gaat mestrijden terwijl we juist zouden moeten bemesten naar wat het gewas nodig heeft. Dat draagt bij aan evenwichtsbemesting.”
Ook kaart Meedendorp aan dat de Green Deal stuurt richting een forse vermindering van de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Volgens Meedendorp kan dat, maar moeten er wel alternatieven beschikbaar zijn. Daarom vindt het NAJK dat moet worden ingezet op een versnelde toelating van duurzamere alternatieven.