Drenth: ‘Gelderland werkt niet mee aan onteigening’
„Dat we in Gelderland de ammoniakemissie met 7,5 Kton moeten terugdringen, dat wisten wel al een tijdje. Maar de percentages die in de brief staan ligt dat heel anders”, vertelt Drenth. De reductiepercentage van 58 procent voor de Gelderse Vallei is volgens hem onnodig hoog. „We denken dat we met een reductie van 40 procent ook ervoor kunnen zorgen dat de natuurdoelstellingen worden gehaald.” Volgens hem staat het kabinet zich teveel blind op de reductiepercentages.
Volgens de plannen van het kabinet moet de ammoniakemissie in Gelderland met in totaal 7.511 ton worden teruggebracht. Het grootste deel daarvan, 5.651 ton, moet behaald worden uit de Gelderse Vallei. In dit gebied moet de stikstofuitstoot vooral worden teruggedrongen door de stalemissies met 80 procent te verlagen.
Volgens Drenth leidt het focussen op de percentages tot een kaalslag van het platteland. Iets waarvoor hij zich sterk wil maken om te voorkomen. „Met onder ander innovatie en de stikstofruimte van vrijwillig stoppende boeren moet het mogelijk zijn om in stikstofuitstoot in Gelderland terug te brengen.”
9.000 boeren
De landbouwgedeputeerde is de stikstofuitstoot terug te dringen naar eigen zeggen volop in gesprek met allerlei partijen in de gebiedsgerichte commissies. „We zijn ervan overtuigd dat we met een plan kunnen komen waarmee geen boer gedwongen wordt om zijn bedrijf te beëindigen en toch de uitstoot van stikstof kan worden teruggedrongen. Want laat ik over een ding duidelijk zijn; Gelderland werkt niet mee aan onteigening. We hebben in onze provincie 9.000 boeren die werkgelegenheid bieden voor 90.000 banen en voor 10 procent bijdragen aan de provinciale economie. Want met het verdwijnen van boeren komt ook de leefbaarheid van dorpen onder druk te staan.”
Dit artikel is na publicatie aangepast. Drenth gaf aan dat het doel van 7,5 kton haalbaar is zonder boeren gedwongen te laten stoppen in plaats van dat het zonder stoppende boeren haalbaar is.