Video: Boeren leggen treinverkeer stil in Lievelde uit protest tegen stikstofplannen
Twee treinen werden rond 20.30 uur op station Lichtenvoorde-Groenlo in Lievelde aan een ketting gelegd. Daarnaast blokkeerden trekkers de overwegen aan beide kanten van het station. Daardoor was er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Vorden en Winterswijk. De passagiers die door het protest in Lievelde waren gestrand, werden door de actievoerders en symphatisanten met elektrische auto's naar de plaats van bestemming gebracht.
De actie werd georganiseerd door Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA), een organisatie die is opgericht door Thijs Wieggers uit Mariënvelde (GD) en Rutger van Lier uit Halle (GD). Laatstgenoemde vond dat de sfeer ter plekke gemoedelijk was. „Reizigers vonden het heel attent dat wij ze naar huis lieten brengen met de auto", vertelt hij na afloop van de actie. Ook het treinpersoneel kon leven met de actie. „We hebben even een praatje gemaakt met de machinist en uitgelegd wat we gingen doen. Hij kon er wel om lachen", vertelt Van Lier.
In totaal waren er volgens de boerensymphatisant 115 trekkers aanwezig, die onder begeleiding van de politie vanaf een verzameplaats naar het station zijn gereden.
Vervuilende dieseltrein
De actievoerende boeren hebben voor dit traject gekozen omdat de voertuigen op diesel rijden. Daarnaast rijden de treinen door het Korenburgerveen, dat een Natura 2000-gebied is. 'We hebben net een milieudelict weten te voorkomen. We hebben de stikstofuitstotende en vervuilende dieseltrein die dwars door een Natura-2000 gebied rijdt, weten te stoppen', zo gaat rond in een Whatsappbericht onder boeren. 'Als politiek Den Haag de boeren en de rest van Nederland vastzet met deze stikstof-flauwekul, dan moet deze stikstofuitstotende en vervuilende dieseltrein ook vast aan de ketting.'
Beraden op vervolgstappen
Rond 22.00 uur werd de actie beëindigd en kon het treinverkeer weer opgestart worden, zo meldt ProRail in een verklaring. De spoorwegbeheerder is opgelucht dat bij dit protest geen ongelukken zijn gebeurd. 'De vrijheid van meningsuiting en ook het recht om te demonstreren staan voor ProRail niet ter discussie. Dat moet echter wel gebeuren binnen de wettelijke kaders die we met elkaar hebben afgesproken. Onderzoek zal moeten uitwijzen of dat hier ook gebeurd is. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we ons beraden op vervolgstappen.'
Veiligheid
Vervoerder Arriva laat aan Omroep Gelderland weten 'hartstikke veel begrip' te hebben voor het boerenprotest. „Maar dat betekent niet dat je aan onze treinen kunt komen en de veiligheid van onze mensen en onze passagiers in het geding brengt", aldus een woordvoerster. De vervoerder doet er alles aan om over een paar jaar CO2-neutraal te werken en doet proeven met voertuigen op batterijen, zo meldt Omroep Gelderland.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Boeren Samenwerking Achterhoek