Zomerstalvoeren? Zo pak je dat aan!
De kracht van succes is het maken van een helder plan. Stel jezelf daarom vooraf een aantal vragen. Hoeveel vers gras wil je voeren op stal? Hoeveel vers gras kan je voeren? Weid je de koeien ? Heb je arbeid beschikbaar om dagelijks vers gras te gaan halen?
Wat levert het op?
Dit korte rekenvoorbeeld maakt inzichtelijk met welke oppervlaktes je rekening moet houden als je vers gras gaat voeren.
We nemen een melkveebedrijf met 100 koeien, zonder weidegang. Het streven is om iedere koe dagelijks 5 kg droge stof vers gras te laten vreten.
Om de 100 melkkoeien per dag 5 kg ds te kunnen voeren, is per dag 5*100 = 500 kg ds vers gras nodig. Per week is dat circa 3.500 kg ds.
Als je rekent dat je gemiddeld 2.000 kg ds per ha maait, heb je per week ongeveer 3.500/2.000 = 1,75 ha nodig om te maaien voor stalvoedering.
Het is wenselijk om iedere vier weken weer in hetzelfde perceel te komen met maaien voor stalvoeren. Dit betekent dat je ongeveer 7 ha nodig hebt voor zomerstalvoeren.
Toch is het verstandig om 2 tot 3 ha extra in te richten. Mocht de grasgroei tegenvallen, dan heb je deze oppervlakte nog achter de hand en bij meevallende grasgroei, dan laat je deze oppervlakte staan om in te kuilen. Zorg ervoor dat je altijd bezig bent met de vraag: waar maai ik over 2 of 3 weken gras om te voeren?
Rantsoen bijsturen
Door vers gras op stal te voeren, kan de hoeveelheid kuil voor een groot deel (of helemaal) uit het rantsoen. Houd daarom rekening met de voersnelheid van de kuil. Als deze te laag is en de kuil warm wordt door broei, overweeg de kuil dan dicht te maken en de koeien alleen vers gras te voeren.
Bijvoeren zou, mits beschikbaar, ook prima kunnen met balen.
Probeer dagelijks het rantsoen bij te sturen met een eiwitcomponent en/of een energiecomponent op basis van de kwaliteit van het verse gras. Bijsturen op basis van de tankmelkuitslag kan ook, maar dan loop je achter de feiten aan.
Een mooie energiecomponent om mee bij te kunnen sturen is de GIJS Zomerboost of één van de GIJS-Euromix producten. Deze producten combineren rustig verteerbare energie met ruwe celstof. Het kleine aandeel cacaohullen in combinatie met bestendig vet geeft tevens een verhoging van het vetgehalte, dat met veel vers gras voeren vaak onder druk komt te staan. Lees hier ons artikel over vetgehalte in het voorjaar en zomer.
Samengevat een aantal praktische tips voor zomerstalvoeren:
- Houd goed rekening met de planning. Kijk dus vooruit: waar ga je over twee of drie weken maaien en heb je dan genoeg gras?
- Durf te schakelen naar het volgende blok als het gras te lang wordt: hoe langer op één blok, hoe langer het gras in de volgende blokken wordt. Het gras dat je laat staan, kun inkuilen.
- Bij wisselvallig weer probeer je het gras zo droog mogelijk op stal te krijgen. Het is geen ramp om soms een uur eerder of later op de middag te maaien.
- Stuur dagelijks het rantsoen bij door de hoeveelheid eiwit of energie te verhogen of te verlagen.
- Schuif het gras een paar keer per dag aan.
Heb je vragen over wat voor jouw bedrijf handig en praktisch is op het gebied van vers gras voeren? Bel ons gerust en maak samen met je GIJS-adviseur een plan van aanpak. Samen zorgen we ervoor dat je meer melk gaat produceren met vers gras.