Nog genoeg werk voor 25-jarig Stimuland
‘Genoeg uitdagingen voor platteland Oost-Nederland’
Eigenlijk bestaat de in Vilsteren (OV) gevestigde stichting Stimuland al meer dan 25 jaar. De oprichting was in 1996 maar dat jubileum kon toen door corona vorig jaar niet gevierd worden. Oprichters waren destijds de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (voorloper van het huidige LTO Noord) en de provincie Overijssel.
Leefbaarheid en landschap
Het doel was toen vooral versterking van de landbouw in Oost-Nederland. Inmiddels is Stimuland, sinds 2005 een zelfstandige stichting, voor het hele platteland van Overijssel en Gelderland veel breder actief met bijvoorbeeld de inzet van ervencoaches, de ondersteuning van kleine kernen en Plaatselijk Belangen en verbetering van de leefbaarheid en landschap.
Het 25-jarige bestaan werd nu alsnog gevierd in De Belte in Nieuw Heeten (OV). Stimuland sprak begin deze week ferme taal over de stikstofplannen van het kabinet met kritische zinnen als ‘Kaalslag dreigt op het platteland’ en ‘We zijn extreem bezorgd over de impact van de stikstofplannen op de leefbaarheid van het platteland’, maar het onderwerp kwam in Nieuw Heeten alleen zijdelings ter sprake.
Wel kreeg directeur Ingrid Jansen, tot 2018 voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) applaus toen ze kon melden dat de provincie Overijssel donderdagmorgen heeft gemeld dat ze de kabinetsplannen onuitvoerbaar vindt en oplossingen wil zoeken met de eigen gebiedsgerichte aanpak.
Kaartjes
Spreker Martijn Dadema, burgemeester van Raalte, vond het onverstandig dat het kabinet kaartjes heeft gevoegd bij de recente stikstofplannen; „Met kaartjes krijg je altijd reuring want dan raakt een hele samenleving in rep en roer.”
Dadema gelooft in de kracht van het platteland; „Maar er zijn wel een heleboel uitdagingen. Klimaat, woningbouw, biodiversiteit, leefbaarheid, natuur, water en ondermijning door criminaliteit. Met vaak ook verschillende belangen. Richt je je bijvoorbeeld bij waterbeheersing op de laag wonende Kampenaren of juist op de zandboeren?”
Cohesie
Wat betreft stikstof is de Raalter burgemeester duidelijk; „Er moeten oplossingen komen maar die moeten veel meer van onderaf komen. Geef daarvoor veel meer ruimte aan de lokale gemeenschapszin. Hier op het platteland is nog de samenhang en cohesie die nodig is om met goede oplossingen te komen. Van mij mag dan ook een flink deel van die beschikbare 25 miljard voor stikstof hier naar toe komen.”
„Natuurlijk liggen er hele grote uitdagingen. De valkuil is dat we die niet zien omdat we vooral in het heden leven. We hebben moeite met veranderingen maar we moeten toch naar pakweg 2040 of 2050 leren kijken. Bovendien, er is al veel veranderd zonder dat je dat meteen merkt. Als burgemeester mag ik bijvoorbeeld langs bij 60-jarige echtparen in de gemeente Raalte. Dan blijkt bijna elke keer dat die een agrarische achtergrond hadden. Er is dus al heel veel veranderd.”
Den Haag
Dadema waarschuwde ook voor het leven in de eigen bubbel; „Wees kritisch, huil niet meteen mee met de wolven in het bos maar ga zelfbewust aan de slag hier op het platteland. Wees trots op de eigen streek zeg ik als Nedersaks, ook al hebben we hier soms wat de neiging om elkaar naar de mond te praten. Ga in ieder geval niet de Calimero uithangen richting Den Haag.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen