Boslandschappen voor biodiverser, klimaatrobuuster en voedselrijker bos
Voorwaarde voor de zes pilots is dat het boslandschap iets oplevert: een combinatie van inkomen (voedsel en hout), klimaatbestendigheid, CO2- en stikstofreductie en vooral biodiversiteit. Aldus het platform Voedsel uit het bos. 'Daarom maken in dit project twee landgoederen hun bos biodiverser, twee melkveehouders verbreden hun bedrijven als voorbereiding op de toekomst, een fruitteler wil meer dan rijen appels en een landeigenaar met een heel hoge grondwaterstand wil daar een voedselbos op aanleggen.'
Natte en droge gebieden
Een boslandschap biedt perspectief voor verschillende situaties, aldus de initiatiefnemers. 'Zo zijn er droogtegevoelige gebieden, gebieden waar de letterzetter hele plantagebossen vernietigde en te natte gronden in de Gelderse Vallei. Ontwerp en soortkeuze zijn dan van belang om toch een florerend bos te creëren, dat ook nog economisch rendabel is.' De zes projecten bevinden zich allemaal in Gelderland.
De projecten
Bosbouwlandgoed Welna in Epe wil een eenvormig naaldbomenbos verrijken met meerdere soorten, voor biodiversiteitsverbetering én voor houtproductie (zie hieronder).
Landgoed de Dorskamp in Wageningen wil een veel rijker bos dat beter is voor de biodiversiteit.
Het melkveebedrijf van Claudi Rudorf en Howard Koster op rivierklei in Millingen verbreedt eenzijdige melkveehouderij naar regeneratieve landbouw inclusief 5 hectare voedselbos en agritoerisme.
De nieuwe generatie neemt het melkveebedrijf Montferland op arme zandgrond in Kilder over en gaat voor een multifunctioneel bedrijf met een voedselbos en camping.
Henk van den Dikkenberg wil een voedselbos ontwikkelen op land met een heel hoge waterstand in Ederveen.
Voedselbos Lingehout vormt 3,5 hectare gemengde boomgaard met vooral appel om tot een divers en sociaal beheerd voedselbos.
Inspiratie voor anderen
Dit voorjaar en zomer worden samen met de eigenaren ontwerpen gemaakt. Interviews en filmpjes laten zien wat de eigenaren meemaken en wat er voor hen verandert. Daarna komt het ontwerp in een online tool waarmee alle landeigenaren het idee kunnen begroten en qua plantenlijst uitwerken voor hun eigen land. In november is er een slotbijeenkomst met de verhalen van de zes landeigenaren en de online tool. 'Ook presenteren we dan de kosten, baten en organisatorische vraagstukken', aldus Voedsel uit het bos. 'Zo hopen we dat meer landeigenaren de stap durven te maken naar biodiverser, klimaatrobuuster en voedselrijker bos.'
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Voedsel uit het bos