Dit zijn de belangrijkste moties waarover gestemd gaat worden
Hieronder een aantal moties om in de gaten te houden. De nummers worden erbij genoemd voor wie de stemming zelf wil volgen.
Kritiek op het beleid
Motie 279, van de PVV, is een motie van wantrouwen. „De Kamer … zegt het vertrouwen in het kabinet op.“
Motie 286, van Wybren van Haga, en gesteund door de BBB en JA21, gaat net iets minder ver, en keurt het stikstofbeleid af.
Een andere motie van Van Haga, nummer 283, vraagt ook om de stikstofplannen niet door te voeren; die verzoekt de regering om boeren niet uit te kopen, maar met rust te laten.
Een andere motie met veel kritiek op de regering komt van GroenLinks. Deze spitst zich toe op minister Staghouwer, wiens perspectievenbrief en de verdediging daarvan heel pover was. In motie 298 vraagt GroenLinks de minister om ruim voor Prinsjesdag een duidelijk toekomstperspectief voor boeren te schetsen, met daarin voorbeelden van toekomstvaste bedrijfsplannen. Deze motie wordt breed ondersteund, door oppositie van GroenLinks tot de BBB, en door alle coalitiepartijen, inclusief Staghouwer’s eigen ChristenUnie.
Terug naar Brussel
De BBB en Van Haga sturen beide, in verschillende moties minister Van der Wal terug naar Brussel om weer in gesprek te gaan over Natura 2000. Van Haga, in motie 283, wil dat Brussel de verplichtingen voor Natura 2000-gebieden schrapt, In motie 280 vraagt de BBB om, in overleg met Brussel, kleine Natura 2000-gebieden hun beschermde status te ontnemen.
De BBB vraagt ook, in motie 281, om de KDW uit de wet te halen als resultaatverplichting, maar het in te zetten als een beleidsindicator.
In motie 273 draagt Pieter Omtzigt ministers Van der Wal en Staghouwer op om een aantal werkbezoeken aan boeren bij de Duitse grens af te leggen om daar de effecten van het verschil in Duitse en Nederlandse normen te bezien, en daarna die verschillen zo klein mogelijk te maken.
Toets voor effecten van het beleid
SGP en BBB vragen in verschillende moties om de effecten van de stikstofaanpak te toetsen en mee te nemen bij de definitieve vaststelling. In motie 275 vraagt de SGP om de haalbaarheid en sociaal-economische gevolgen mee te nemen, in motie 282 vraagt de BBB om de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van het verdwijnen van duizenden boerenbedrijven in kaart te brengen.
Waar deze partijen de toets bij het Rijk neerleggen, vraagt Volt, in motie 315, om een zelfde analyse, maar dan als onderdeel van de gebiedsplannen die de provincie opstelt.
Techniek
De oppositie heeft geen eenduidig idee over de inzet van techniek om stikstofuitstoot te verminderen. Wybren van Haga vraagt in motie 285 om, in plaats van boeren uit te kopen, in te zetten op innovatieve oplossingen voor stikstofreductie, terwijl de PvdD in motie 294 vraagt om boeren ‘niet langer op te zadelen met schijnoplossingen als technische lapmiddelen.’
De VVD behandelt het wat pragmatischer; die constateert dat innovaties zeker een bijdrage kunnen leveren aan de emissiereductie, maar dat de juridische houdbaarheid van de Rav-lijst onder druk staat. In motie 304 vraagt die de regering om de juridische onzekerheden van innovaties op de Rav-lijst in kaart te brengen, en om voorstellen te doen om die weg te nemen.
Ketenpartijen
De Tweede Kamer lijkt erop af te stevenen dat ketenpartijen mee gaan betalen aan de transitie van de landbouw. Een motie daarover van de PvdA, nummer 292, is mede ondertekend door andere oppositiepartijen én door de vier coalitiepartijen.
Meer specifiek is motie 287 van de SP, die banken een solidariteitsheffing oplegt.
Motie 309 van de Christenunie vraagt verpachters om voor hun pachters de omschakeling naar een meer natuurinclusieve landbouw mogelijk te maken.
Alle moties zijn na te lezen op de site van de Tweede Kamer (nr. 23, onderaan de pagina). Vanaf 3 uur gaat de Kamer stemmen.