Initiatiefgroep N2000-GGA Lattrop Breklenkamp zet overleg in pauzestand
Boeren in Overijssels GGA: ‘Pas weer praten als er perspectief is’
De reden wordt uitgebreid toegelicht in die brief: ‘Al drie jaar lang zijn we bezig om perspectief en een toekomst te houden voor de (jonge) boeren hier. We hebben enorm veel tijd en energie gestoken in gesprekken en overleggen, echter tot op de dag van vandaag zonder ook maar enig resultaat. Het lijkt er op dat alleen het perspectief voor de natuur belangrijk is maar het perspectief voor de boeren is volledig uit beeld.’
Los van Overijsselse aanpak
Het initiatief dat dus van de zes Twentse boeren zelf kwam, staat los van de Overijsselse aanpak waarbij in zes gebieden de stikstofproblemen aangepakt moeten worden. Enkele maanden geleden schortten de LTO-vertegenwoordigers het overleg daarover op tot grote spijt van Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Landbouw en Natuur. In een recente commissievergadering in het Provinciehuis merkte de gedeputeerde op dat de landbouwvertegenwoordigers weer van harte welkom zijn maar dat anders het proces doorgaat zonder hen. Na de zomer worden de gebiedsagenda’s gepresenteerd met een stand van zaken nu en wat er in elk van de zes gebieden kan en moet gebeuren.
Bij het meer lokale boereninitiatief Lattrop-Breklenkamp speelt de ligging aan de Duitse grens een grote en bijzondere rol. Ruim 60 procent van de stikstofdeposities op het Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld komt namelijk uit Duitsland waardoor de KDW (Kritische Depositie Waarde) helemaal niet haalbaar is door maatregelen bij de Nederlandse boeren. Het bedrijf van Fox en zijn zonen ligt vlakbij het natuurgebied. Na de PAS-uitspraak van de Raad van State in 2019 zitten zo’n 30 boerenbedrijven hier op slot terwijl aan de Duitse kant van de grens wel bijvoorbeeld een groot pluimveebedrijf gebouwd is.
Minachtend
„Iedereen bij provincie en gemeente was destijds blij met ons initiatief van onderop. De opgaven zijn echter enorm, niet alleen stikstof en biodiversiteit maar straks ook nog de Kaderrichtlijn Water. Afgelopen jaren hebben we als zes boeren, die dit allemaal in hun eigen tijd doen, wel vaker getwijfeld. Het was steeds een heel moeizaam proces. Na die brief van Staghouwer en de stikstofkaartjes knapte er bij ons echt wat. Het was allemaal zo totaal perspectiefloos en zo minachtend. Daarom hebben we nu de pauzeknop ingedrukt. Zie het maar als een duidelijk signaal. Sommige boerengezinnen in het gebied gaan hier echt onderdoor. En hetzelfde gebeurt bij elk ander Natura 2000-gebied", zo vertelt Fox.
Hij deed vorige week zelf mee met de boerenacties in Stroe. „Vandaag worden er acties hier in de buurt bij De Lutte gehouden maar mijn zoons en ik blijven maar eens een dagje thuis. Wat er bij het huis van CDA-Kamerlid Boswijk is gebeurd vind ik trouwens een slechte zaak, dat moeten we niet willen als boeren.”
Pilotproject
De provincie Overijssel was vanaf het begin positief over het initiatief van de zes boeren en zorgde voor steun en begeleiding. De aanpak van dit initiatief lijkt inhoudelijk op de gebiedsgerichte werkwijze bij de zes Overijsselse gebieden, maar dat de eerste stap juist is gezet door de zes Twentse boeren zelf wordt als waardevol gezien. Daarom werd dit als pilotproject ook bij het ministerie van LNV aangemeld.
Fox: „Op 10 mei hadden we nog een bijeenkomst in het gebied waarbij de Gedeputeerde aanwezig was. Ook toen zei hij blij te zijn met dit initiatief van onderop. Daarom hebben we hem geïnformeerd over het feit dat we nu alles voorlopig stopzetten. De vraag is natuurlijk hoeveel ruimte de provincie Overijssel krijgt bij dit stikstofbeleid. De provincies moeten het stikstofbeleid uitvoeren maar de minister stelt de doelen vast. Voorlopig wachten we af of Staghouwer de landbouw weer perspectief kan bieden. We blijven altijd bereid om weer te gaan praten maar dan moet er echt eerst perspectief voor de landbouw zijn.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek