Leghennenhouder Visscher: 'Prijs verduurzaming moet niet alleen bij boer komen te liggen'
Visscher (27) exploiteert samen met zijn ouders een leghennenbedrijf in Dalfsen (OV). Hij wil dit bedrijf in de toekomst graag van hen overnemen, maar vraagt zich regelmatig af of dat wel zo’n goede keuze is. „We zitten in een systeem met kleine marges waarin de prijzen continu gedrukt worden”, zegt hij tegen tv-programma Pointer van KRO-NCRV.
De jonge leghennenhouder stuurde het tv-programma Pointer een bericht naar aanleiding van een uitzending. In deze uitzending vertelt varkenshoudster Annechien ten Have dat ze veel geïnvesteerd heeft in diervriendelijkere varkensstallen, maar haar investering niet kan terugverdienen. Visscher wil ook wel verduurzamen. Veel ruimte om hierin te investeren is er echter niet.
Beter Leven
De familie Visscher investeerde in overdekte uitlopen om deels over te kunnen van scharreleieren naar 1 ster Beter Leven scharreleieren voor Nederlandse supermarkten. Ze wilden namelijk niet volledig afhankelijk worden van Duitse afnemers.
De jonge leghennenhouder houdt een dubbel gevoel over aan deze stap: „We begonnen ons te realiseren dat we met zo’n investering met de rug tegen de muur staan. Je wordt gedwongen on te investeren in diervriendelijkheid, maar de mogelijkheid om het reëel terug te verdienen word je moeilijk gemaakt”, zegt hij tegen het tv-programma.
‘Meerprijs is niet meer’
De nieuwe verbouwing van de stallen kostte de familie ongeveer vijf ton. De familie zou een meerprijs ontvangen voor eieren met een Beter Leven-ster, maar inmiddels is de meerprijs gezakt en volgens Visscher te laag. „Het pakstation garandeerde ons in het eerste jaar een halve cent extra per ei. Maar inmiddels zijn er zo veel leghennenhouders die de eieren met een ster aanbieden dat de supermarkten ons weer tegen elkaar uitspelen om een zo laag mogelijke prijs te betalen.”
In het begin van de coronapandemie was dat even anders. Toen ontstond er een tekort aan eieren door de hamsterende klanten en was de familie Visscher blij omdat de prijs door schaarste kon stijgen. „Voor we het wisten lagen de eieren zonder sterren weer in het schap om het tekort aan te vullen. De principes van de supermarkten gaan dus makkelijk aan de kant als het ze uitkomt. ”
Volgens de jonge leghennenhouder laat dit voorbeeld precies zien dat de boer er bij verduurzaming alleen voor staat. „De consument zegt dat ze duurzamere en diervriendelijkere producten willen, de supermarkten zeggen dat ook, alleen willen ze er niet voor betalen. Het is oneerlijk dat de prijs hiervoor alleen bij de boer komt te liggen”, vindt Visscher. „Supermarkten worden eigenlijk geforceerd om naar 1 ster te gaan, doordat ngo’s ze onder druk zetten met negatieve reclame campagnes. Als er één supermarkt overstag gaat, gaat moet de rest ook."
Geen visie
Toch neemt de jonge pluimveehouder het de supermarkten niet kwalijk: „We zitten in een systeem met kleine marges waarin prijzen continu gedrukt worden. Wij boeren doen daar zelf ook aan mee. Vanwege de kleine marges zijn wij genoodzaakt om zo min mogelijk te betalen voor bijvoorbeeld veevoer, waardoor wij ongewild die bedrijven op onze beurt ook onder druk zetten. Toch is dat is eigenlijk geen goed systeem en ik vraag me ook wel eens af of ik hier wel in wil blijven werken. Daar heb ik het ook vaak over met collega’s.”
Door de kleine marges is de verduurzaming van de agrarische sector ingewikkeld, terwijl de overheid dat wel van de boeren verwacht. „Ik mis momenteel een visie bij de overheid over hoe dit moet veranderen. Ze verwachten veel van de boer, het moet diervriendelijker en duurzamer. Dat is terecht, maar niemand lijkt te weten hoe dat precies moet”, zegt Visscher tegen tv-programma Pointer van KRO-NCRV.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Bionext
Bron: Pointer