Overijssel komt met eigen stikstofaanpak: 'Andere wijze dan Van der Wal presenteerde'
Dat meldt Overijssel op de eigen website en via een video op YouTube waarin gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) de aanpak van zijn provincie verder uitlegt. „De afgelopen week heb ik veel gesprekken gehad met boerengezinnen", vertelt hij. „Ik heb daar de onzekerheid gehoord, de vragen gehoord en ook gezien wat de brieven van 10 juni gedaan hebben. Als provincie hebben we gezegd dat we ons eigen plan hebben en met dat eigen plan gaan wij gewoon verder."
Drie doelen
Overijssel verwacht daarbij geen problemen te krijgen met het kabinet. Volgens het provinciebestuur is er ruimte om zelf een plan op te stellen via de gebiedsgerichte aanpak. „Het kaartje uit de brief van de minister van 10 juni leggen we aan de kant en schuiven we van tafel. Ons eigen plan heeft drie doelen. Het gaat om natuurherstel, dat hebben we nodig met oog op de natuur, maar ook om vergunningverlening weer goed te krijgen. Ten tweede is voor ons ook de leefbaarheid op het platteland belangrijk. We willen met onze eigen aanpak de leefbaarheid op het platteland bevorderen en in stand houden. En ons derde doel is dat er ook ruimte moet blijven in de toekomst voor een duurzame, agrarische sector. Dat zijn de drie doelen waar we onze stikstofmaatregelen op gaan toetsen."
Bij het eerste doel maakt de provincie op de eigen website duidelijk vast te houden aan 2035, zoals in de wet staat. 'Den Haag' wil versnellen en het stikstofdoel naar 2030 halen. 'Het doel dat centraal staat is het versterken van onze natuur zoals beschreven staat in de wet (bij stikstof gaat het dan 50 procent emissiereductie in 2035, hierdoor moet dan 74 procent van de hectares in de N2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde liggen), schrijft de provincie op de eigen website.
Ten Bolscher benadrukt de belangrijke rol die boeren hebben in de provincie. „Boeren leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie. Of in mooi Overijssels het 'noaberschap' op het platteland. Ze zorgen voor onderhoud van het landschap en ze zorgen voor de voedselvoorziening. En daarom vinden wij dat ook op ons Overijssels platteland ruimte moet blijven voor boeren."
Drie groepen boeren
Om de aanpak te laten slagen, gaat Overijssels drie groepen boeren betrekken bij de aanpak. „De eerste groep zijn de stoppers. Diegene die de komende jaren willen stoppen met hun bedrijf, omdat er bijvoorbeeld geen opvolger is. Die kunnen we gaan helpen met een goede regeling, waarvoor we ook pleiten bij het Rijk, dan biedt dat ruimte voor de andere twee groepen. De volgende groep is de groep die met een andere bedrijfsvoering aan de slag wil, dat kan zijn met een nevenactiviteit, maar het kan ook zijn dat iemand zegt ik wil graag meer natuurinclusief gaan boeren. Ook daar willen we subsidies en mogelijkheden voor bieden. Misschien wel grond aanbieden bijvoorbeeld, via pacht. De derde groep zijn de blijvers. Diegene die verder willen gaan met het bedrijf zoals ze dat nu hebben, maar toch ook een bijdrage gaan leveren aan de de stikstofreductie."
In de 3x3-aanpak worden drie randvoorwaarden opgenomen. „De eerste is dat alle sectoren naar rato van hun stikstofuitstoot mee moeten doen. De tweede randvoorwaarde is dat we met alle opgaven bij elkaar het gebied ingaan voor verschillende opgaven. Of het nu gaat om water, of stikstof of de klimaatdoelen. We moeten in één keer met elkaar een oplossing gaan zoeken. En niet steeds weer opnieuw blijven stapelen. De randvoorwaarde is dat we dat samen met de ondernemers, de inwoners en betrokken organisaties in de gebieden doen. We gaan in gesprek en met elkaar zoeken naar een oplossing."
Gebiedsgericht
De gedeputeerde wil per gebied de gesprekken aangaan. „Dan praat je over gebieden van 500 tot 5000 hectare. Soms wonen er tien boeren, soms dertig, en dan ga je met elkaar kijken: hoe kunnen we tot een oplossing komen? Stoppers leveren stikstofreductie op, er komt grond vrij wat we in kunnen zetten in het gebied, en de blijvers die verder willen kunnen dat met technische oplossingen gaan doen. Die combinatie bij elkaar levert de beoogde stikstofreductie op. Ik ben ervan overtuigd dat de doelen die we gesteld hebben op die manier kunnen halen. Want een Overijssel zonder boeren kan ik me niet voorstellen, boeren horen bij Overijssel."