VALA presenteert Markemodel tijdens gesprek met Remkes
„Wij zaten daar absoluut niet in de rol van belangenbehartiger of om een standpunt in te nemen in de stikstofproblematiek”, vertelt voorzitter Dick Looman van VALA, in het dagelijks leven melkveehouder in Zelhem. Hij vertelt ook dat VALA terughoudend is met mededelingen over de inhoud van het gesprek.
Lijn van LTO
„Wij hebben geen apart standpunt in het stikstofdossier en volgen puur de lijn van LTO dat algemeen belangenbehartiger is in deze. Onze projectleider IJsbrand Snoei kreeg min of meer toevallig de gelegenheid om tijdens het overleg van boerenorganisaties met Johan Remkes het Markemodel toe te lichten. Hij had een uitnodiging gekregen namens het Biohuis. Hij heeft direct laten weten dat hij daar al een tijdje geen voorzitter meer was, maar dat hij tegenwoordig projectleider is voor de VALA voor het project Markemodel. De heer Remkes vond de insteek van het Markemodel dusdanig interessant dat hij IJsbrand toch uit heeft genodigd voor het gesprek. Hij zat daar namens de VALA als pleitbezorger voor het Markemodel en zal ook aandacht vragen voor de rol van marktpartijen om bij te dragen aan de oplossing en beloning van boeren.”
In gesprek blijven
Looman meldt dat van tevoren uitgebreid overleg heeft plaatsgevonden of VALA wel moest aanschuiven. „Onze afweging om dat wel te doen is geweest dat, ook als het niet direct verandering brengt, het altijd goed is om te proberen met elkaar in gesprek te blijven.” Looman vertelt verder dat er afstemming plaats heeft gevonden met BoerenNatuur, de koepel van alle agrarische collectieven. BoerenNatuur was ook aanwezig tijdens het overleg en werd vertegenwoordigd door voorzitter Alex Datema.
Looman weet niet wanneer een eventueel volgend overleg met Remkes gepland is. „Zoals Sjaak van der Tak al aangaf, ligt de bal nu bij het kabinet.”
Brugfunctie
ALA probeert via het Markemodel een brugfunctie te vervullen tussen boeren en partijen die bepaalde prestaties van boeren vragen. Dat kunnen marktpartijen zijn, maar ook overheden. Bij prestaties die aan boeren gevraagd worden kan gedacht worden aan bijvoorbeeld milieudoelstellingen, natuur- en landschapsbeheer en bijvoorbeeld dierenwelzijn. „Dan zijn allemaal mooie maatregelen om de landbouw te verduurzamen maar ook maatregelen die betaald moeten worden om de boeren van een gezond inkomen te voorzien.” Daarnaast worden de prestaties integraal benaderd als één geheel proces. Wat er op dit moment gebeurt met stikstof is eenzijdig, kortzichtig en zal weer een aantal andere problemen vergroten. Als een bedrijf niet als geheel bekeken wordt is een omslag niet succesvol.
Nu pilotbedrijven
Looman vertelt dat de eerste pilotfase van het Markemodel in de Achterhoek nu achter de rug is en dat in de tweede fase vervolgens bij twintig tot veertig bedrijven proeven worden gedaan met een dergelijk model waarbij zij vergoedingen kunnen stapelen voor hun inspanningen. Als dat goed van de grond komt kan het verder uitgerold worden. „Wij zijn nu puur in de melkveesector in de Achterhoek bezig dus je zou dit model ook kunnen uitrollen naar andere landbouwsectoren in de Achterhoek of landelijk.
Agrarische natuurverenigingen
VALA is een samenwerkingsverband tussen de zes agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek. VALA is begin 2012 opgericht vanuit de wens om beheer en onderhoud van natuur en landschap in de Achterhoek op een professionele en effectieve manier uit te voeren. Zij draagt plannen daarvoor aan bij de provincie die daarvoor vervolgens na goedkeuring ook geld beschikbaar stelt. In totaal gaat het daarbij voor de 900 aangesloten leden jaarlijks om 4,3 miljoen euro.