Kabinet wil meer kijken naar innovatie om uit stikstofimpasse te komen
Voor bemiddelaar Johan Remkes was het gesprek met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en brancheorganisatie Bouwend Nederland in Arnhem (GD) het derde gesprek dat hij voerde in een reeks van vijf om te praten over het stikstofprobleem.
De gesprekleider sprak na afloop over een 'open' gesprek met de nodige kanttekeningen. Zo gaven de organisaties als huiswerk aan het kabinet mee om meer in te zetten op innovatie. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) herkent zich daar wel in. „Maar als we innoveren, moet het wel juridisch houdbaar zijn. We moeten niet boeren hebben die heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen, omdat die zich afvraagt of de boeren nu echt wel minder stikstof uitstoten", meldt de NOS. Daarnaast gaf de bewindsvrouw aan dat innovaties doelen op het gebied van klimaat en water niet in de weg mogen staan.
Van der Wal ziet ook de noodzaak van de bouw en ondernemers om de vergunningverlening weer snel op gang te brengen, terwijl boerenorganisaties juist om meer tijd vragen. „Ze hebben een roep om snelheid en er is maar één manier om dat te doen en dat is snel de stikstofkraan dicht. En die roep heb ik goed gehoord."
Naast Van der Wal waren ook minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) namens de regering aanwezig bij het overleg.
Reactie VNO-NCW en MKB Nederland
De ondernemersorganisaties zijn zeer bezorgd over alle polarisatie in het land en vrezen dat het stikstofdossier nog weer langer stil blijft liggen terwijl dat niet hoeft. ‘Dat kan en mag niet gebeuren. Ruim drie jaar na de uitspraak van de Raad van State kunnen we ons geen dag stilstand meer permitteren. PAS-melders moeten zekerheid krijgen. Er moet weer ruimte komen voor economische ontwikkeling en de bouw. Anders stokt bijvoorbeeld ook de energietransitie. En bovenal moeten boeren weer perspectief krijgen, terwijl we de natuur versneld herstellen.’
De ondernemersorganisaties hebben in het gesprek gewezen op het plan dat ze vorig jaar in een alliantie met boeren (LTO), bouwers (Bouwend Nederland) en natuurorganisaties (Natuur & Milieu en Natuurmonumenten) samen hebben gemaakt. ‘Alleen door weer samen te werken en als iedereen over zijn eigen schaduw springt kunnen we tot oplossingen komen. Dit plan bevat tal van bruikbare elementen om uit de impasse te komen en legt een uitstekende basis.’
Hoewel de depositie van sectoren als de industrie en verkeer qua stikstof gering is, benadrukten Thijssen en Vonhof in het gesprek nogmaals dat alle sectoren uit de achterban hun bijdrage willen leveren. Dit zal in veel sectoren gelijk op gaan met maatregelen voor de energietransitie.
Reactie Bouwend Nederland
Bouwend Nederland laat in een reactie weten dat de sfeer goed en opbouwend was tijdens het gesprek. De bracheorganisatie benadrukt dat er meer snelheid meot moet in de reductie van de stikstofuitstoot zodat de projecten op het gebied van verduurzaming, woningbouw en mobiliteit verder kunnen gaan.
Bouwend Nederland heeft duidelijk het gevoel dat het belang van deze versnelling gezien en gevoeld wordt bij het kabinet. Het verwijst verder naar het voorstel Duurzaam Evenwicht dat boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties in 2021 gezamenlijk maakten om uit stikstofimpasse te komen. 'Dit plan heeft maatschappelijk draagvlak en een gezamenlijke aanpak. Afgesproken is om te kijken naar alle mogelijkheden die tot extra stikstofruimte kunnen leiden inclusief bewezen innovaties'.
CBL
Remkes blikte woensdag ook alvast vooruit op het gesprek dat hij donderdag heeft met banken en ketenpartijen. Zo liet hij zich scherp uit over de rol van de levensmiddelenbranche. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten, bedankte zich maandag voor de uitnodiging van Remkes om te praten over de stikstofcrisis. Volgens de organisatie is het eerst aan het kabinet en de boeren om weer te gaan praten om tot oplossingen te komen. De bemiddelaar liet woensdagmiddag na afloop van het gesprek met ondernemend en bouwend Nederland weten dat niet te begrijpen. „Ik ben groot geworden met het motto dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, en die verantwoordelijkheid wordt hier niet genomen", zo meldt de NOS.
Donderdag laatste gesprek van de week
Donderdag vindt het laatste gesprek van de week plaats. Dan komen onder andere de banken, dierenartsen, supermarkten en slachterijen praten. Volgende week maandag praat de VVD'er nog met de decentrale overheden (gemeentes en provincies).
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Guus Daamen