CDA-leider Hoekstra: Stikstofdoel halen in 2030 niet heilig en de KDW moet uit de wet
Het CDA en de andere coalitiegenoten (CU, D66 en VVD) spraken in het coalitieakkoord af dat het stikstofdoel om 50 procent de reduceren in 2030 moet worden gehaald. In de huidige wet staat 2035 opgenomen. Volgens Hoekstra is de afspraak van het coalitieakkoord voor het CDA niet langer de norm.
De tijd nemen
„We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat?", vraagt Hoekstra zich af in het interview. „Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig. Het CDA wil de problemen niet doorschuiven naar volgende generaties. Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens."
Hoekstra vindt niet dat hij zwicht voor de boerenprotesten. Dat niet alle boerenpartijen meepraten met Remkes en het kabinet heeft er wel voor gezorgd dat de CDA'er anders tegen zaak aan is gaan kijken. „Er zitten heel veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niks.’’
KDW
Hoekstra noemt de indicator Kritische Depositie Waarde (KDW) 'gemankeerd' en wil de KDW, net als verschillende boerenpartijen, uit de wet hebben. „Daarom is de snelle komst van ecologische autoriteit essentieel, zij kan met de mensen lokaal de natuur beoordelen. Daar moeten we als de wiedeweerga mee aan de slag. Dan kan je ook zo spoedig mogelijk die kritische depositiewaarde uit de wet halen."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Martijn Beekman
Bron: Algemeen Dagblad