Gelderland krijgt een derde deel budget Rijk voor stikstofaanpak
Het Rijk had een budget van 750 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van stikstof. Ruim een derde daarvan gaat naar Gelderland. Daarmee ontvangt de provincie een stuk meer dan andere provincies. Brabant krijgt bijvoorbeeld 45 miljoen euro. Van der Wal zegt alle plannen van de provincies te hebben beoordeeld en Gelderland had goede voorstellen. Daarbij zegt ze dat Gelderland een belangrijke rol speelt in het oplossen van de stikstofcrisis doordat de Veluwe in Gelderland ligt. Van der Wal: „Elke kilo stikstof die je hier minder uitstoot doet heel veel voor de rest van het land.”
Minder dan gevraagd
Provincie Gelderland heeft veel geld ontvangen, al hebben ze minder ontvangen dan waar ze om gevraagd hadden. Om al haar plannen te kunnen uitvoeren had Gelderland namelijk om 520 miljoen euro gevraagd. Dat geld wilde de provincie onder andere gebruiken voor een regeling voor vrijwillige uitkoop van industriële bedrijven, extra investering in verduurzaming en innovatie van de industrie en agrarische sector en uitbreiding van de vrijwilligeuitkoopregeling voor veehouderijen.
Het bedrag dat ze nu ontvangen is voldoende voor het uitkopen van enkele tientallen boeren. Daarnaast start Gelderland een project met 250 melkveehouders om te kijken hoe zij doormiddel van maatregelen rondom mest, voer en weidegang stikstofuitstoot kunnen verminderen.
Ook bouw en industrie aanpakken
Op dit moment is er nog geen geld beschikbaar gesteld om ook aan de slag te gaan met het verminderen van de uitstoot van bouw en industrie. Het is een van de pijlers van Drenth dat alle sectoren hun bijdrage moeten leveren aan de opgaven. De provincie wil ook daarvoor nog geld ontvangen van het Rijk.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: De Gelderlander