Column: Weercijfer 9
Toevallig was het dezelfde vriend die tijdens de droogte in 2018 tekeerging over de weercijfers die onder andere weeronline.nl geven. Sindsdien kan ik het ook niet meer aanzien. Hoe is het mogelijk dat we te kampen hebben met ongekend snel smeltende gletsjers in de Alpen, de laagste waterstand in de Rijn ooit gemeten, de tweede jaar in een rij dat er een ongehoorde temperatuur van 40+ graden wordt gemeten, maar dat we nog steeds te horen krijgen van de weerman dat het morgen heééerlijk strand weer wordt en dat het zonnetje weer lekker schijnt.
Onze groenbemester komt niet op en ons gras ligt er verdort bij, terwijl de buurman elke dag met diesel het steeds verder dalende grondwater naar boven pompt om middels kunstmatig groen gras de wereld van melkproducten te voorzien. Hier eten en drinken we weer te veel van, waardoor de wereld weer een stukje warmer wordt. De buurman moet weer een stukje harder pompen en het grondwater daalt weer een stukje verder,. Afijn, u snapt het plaatje.
Wanneer kantelpunt?
Wanneer, vraag ik mezelf hard op af, komt nu eindelijk het kantelpunt. Het punt waarbij niet alleen de bewoners van de atol eilanden in de Stille Oceaan de noodklok luiden omdat ze natte voeten hebben, maar dat ook wij in het rijke Westen beseffen dat we allemaal ons gedrag aan moeten passen als we het naderend onheil het hoofd willen bieden.
Wanneer gaan we inzien dat we niet ‘alleen’ een stikstof probleem hebben, of ‘alleen’ een klimaat probleem, maar dat deze verbonden zijn aan elkaar en aan ons economisch systeem van oneindige groei. En dat zolang we dit weigeren te erkennen de oplossing van één probleem onherroepelijk zal leiden tot het creëren van een volgende. Het ontbreekt ons nog altijd aan holistisch denken. Het zien van het grotere plaatje. En dat begint al bij zoiets als een weercijfer 9 voor de 30ste dag achter elkaar warm weer zonder regen. In ons land kan dat simpelweg geen 9 zijn, maar een dikke onvoldoende.
Howard Koster
Howard Koster (39) pacht samen met zijn partner Claudi Rudorf 25 hectare landbouwgrond in Millingen aan de Rijn (GD). Samen zijn zij uitgekozen door burgercoöperatie Land van Ons, dat met geld van leden en investeerders landbouwgrond biodiverser wil maken. Koster heeft voor zijn land een SKAL-certificaat aangevraagd en wil zich dus richten op biologische landbouw. Boerderij De Biesterhof is momenteel niet meer dan een woonhuis met een huiskavel van 25 hectare, dus Koster begint helemaal vanaf nul. Koster studeerde biologische landbouw aan de Wageningen Universiteit en ontmoette tijdens die studie Rudorf. Het was een gezamenlijke droom om ooit een eigen boerderij te gaan bestieren. Koster en Rudorf woonden hiervoor in het Duitse Berlijn. Voor Agrio, de uitgever van deze website, verhaalt Koster over het opzetten van een levensvatbare, duurzame boerderij.
Tekst: Howard Koster
Beeld: Ellen Meinen