In debat over Hoekstra-interview verklaart CDA coalitie-akkoord heilig, maar 2030 niet
De Tweede Kamer had het reces onderbroken voor het debat over de uitspraken van CDA-leider Wobke Hoekstra. Die had een week geleden in een interview in het AD gesteld dat het doel om de stikstofuitstoot al in 2030 met 50 procent te verminderen, in plaats van in 2035, niet heilig is. Het veroorzaakte forse wrijving in het kabinet, omdat stikstofminister Van der Wal zich niet meer gesteund voelde door de coalitie, en D66-leider Sigrid Kaag stelde het CDA niet meer te vertrouwen. Reden voor Geert Wilders om een debat over het interview aan te vragen.
Teugels aangehaald
Maar in de kleine week tussen interview en debat bleek de coalitie de teugels te hebben aangehaald; in het debat stonden de neuzen dezelfde kant op. De eensgezindheid was niet volledig - waar D66 en VVD achter de afspraken in het coalitie-akkoord bleven staan, kreeg Heerma ruimte om ietwat te schipperen. „In veel gebieden zullen de doelen in 2030 gehaald worden", vertelde hij, „maar we moeten niet te dogmatisch omgaan met die gebieden waar dat niet het geval is." Tegelijk wilde hij niet op de zaken vooruitlopen. „Het CDA bepaalt zijn positie pas na het verslag van de heer Remkes", vertelde hij.
Daarmee was de angel uit het debat gehaald - in ieder geval totdat Remkes zijn bevindingen presenteert. De andere tegenvaller voor wie op politiek spektakel had gehoopt, was dat vice-premier Sigrid Kaag die ochtend in het ziekenhuis moest worden opgenomen, en dus niet aanwezig kon zijn. Voor Wilders was daarmee de sjeu uit het debat - hij had willen inzetten op het gebrek aan vertrouwen tussen coalitiepartijen CDA en D66, maar zijn aanval kwam nu niet uit de verf.
Niet uit de tent
De regeringspartijen lieten zich niet uit de tent lokken. Niet door rechtsstatelijke argumenten dat de regering dus niet met één mond spreekt zolang het rapport van Remkes er niet is. Niet door moties van Caroline van der Plas, die herhaalden wat Hoekstra had gezegd. Het CDA, noch enige andere regeringspartij stemde voor haar moties om 2030 niet heilig te verklaren, of om de KDW uit de wet te halen. Ook de standaard PVV-motie van wantrouwen of een van de PvdD om het vertrouwen in Hoekstra op te zeggen kregen geen meerderheid. In totaal diende de oppositie drieëntwintig moties in, maar geen van alle kreeg steun van een regeringspartij - en daarmee haalde geen enkele motie een meerderheid. Zo ging een debat dat de hele dag duurde, maar nooit spannend werd, ook als een nachtkaars weer uit.