Onttrekkingsverbod grondwater rond Achterhoekse Stelkampsveld en De Zumpe
Het verbod geldt voor het natuurgebied zelf en een beschermingszone van 200 meter om de gebieden heen. Inwoners en ondernemers in de desbetreffende gebieden zijn door het waterschap op de hoogte gesteld van het verbod. Het verbod geldt voor een onbepaald tijd.
Droogte uitgesteld
Het waterschap heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om deze natuurgebiede om de grondwaterstand te beschermen. Zo zijn grote grondwaterpompinstallaties verplaatst, het watersysteem aangepast, sloten gedempt en extra schotten en stuwen geplaatst zodat het regenwater de grond in kan zakken. In vergelijking met voorgaande jaren zien ze dat de grondwaterstand dit jaar langzamer gedaald is. De echte droogte is daardoor één tot twee maanden uitgesteld. Desondanks moet het waterschap nu toch een ontrekkingsverbod voor grondwater instellen omdat de kritieke ondergrens bereikt is.
Onttrekkingen in de nabijheid van deze natuurgebieden kunnen de grondwaterstand extra verlagen. Daarom is een sproeiverbod nu nodig. Een verbod helpt bij het voorkomen van meer schade aan de natuur, maar ook bij het herstel ervan wanneer de grondwaterstanden weer gaan stijgen. Het waterschap roept iedereen op om zuinig om te gaan met water, dus ook met het grondwater - ook als je niet in deze twee natuurgebieden woont. Elke druppel telt.
Extra controles
Er geldt momenteel ook een verbod voor het halen van water uit beken, rivieren, vijvers en sloten in heel het gebied van het waterschap, dus in de Achterhoek, Liemers, het noorden van de Veluwe en een stukje van Overijssel.
Beide verboden gelden voor iedereen. Het waterschap voert de komende periode extra toezicht uit. Bij overtreding van het verbod zal direct handhavend opgetreden worden (proces-verbaal dan wel boete).
Maatregelen
Dit is de vierde keer in vijf jaar tijd dat deze regio te maken heeft met extreme droogte. Het waterschap neemt, behalve het instellen van deze verboden, ook andere maatregelen om de droogte te bestrijden en in te spelen op klimaatverandering. Op www.wrij.nl/droogte staat wat het waterschap aan droote doet in beleid en uitvoering, vaak samen met andere overheden, natuur-, landbouworganisaties, (water)bedrijven en particulieren.