Eerste PAS-melders moeten krimpen, Overijssel dreigt met dwangsommen
Drie Overijsselse veehouders hebben twee opties om het betalen van een eerste dwangsom binnen vier tot zes maanden te voorkomen. Aldus de uitleg van woordvoerder Jelmer Geerds van de provincie Overijssel. „Ofwel de bedrijfsvoering moet aangepast worden zodat er niet langer sprake is van een overtreding. Ofwel er moet op een andere wijze legalisatie plaatsvinden.”
Maximaal 60.000 euro
Indien na de gestelde termijn nog steeds sprake is van een overtreding wordt een eerste dwangsom opgelegd, vervolgt Geerds zijn uitleg. „Deze verschilt per bedrijf van 10.000 - één bedrijf - tot 15.000 euro bij twee bedrijven. Mocht er drie maanden later nog steeds sprake zijn van een overtreding, dan wordt een tweede dwangsom van 15.000 euro verbeurd verklaard in twee van de gevallen.”
In totaal geldt er in deze gevallen een maximum van 60 duizend euro, met maximaal één constatering per drie maanden. Bij het andere bedrijf geldt er een maximum van 30.000 euro, met maximaal één constatering per vier maanden. De woordvoerder opnieuw: „De hoogte van de dwangsom gebaseerd op wettelijke en juridische uitgangspunten, waarin de ernst en omvang van de overtreding, de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsomoplegging de uiteindelijke hoogte bepalen.”
Opkoopregeling aangekondigd
Gedeputeerde Staten (GS) hebben uitgesproken zich maximaal te willen inspannen om PAS-melders in Overijssel te helpen, stelt Geerds. „Daartoe is een eigen opkoopregeling aangekondigd, waarvoor 25 miljoen is gereserveerd. Deze regeling wordt momenteel uitgewerkt om vervolgens stikstofruimte ‘uit te markt’ te kunnen halen. Ondertussen is en blijft de provincie in gesprek met de PAS-melders om mee te denken over oplossingen." Dat heeft ertoe geleid dat inmiddels bij vier van de zeven PAS-melders waar een handhavingstraject werd aangekondigd niet langer sprake is van een overtreding. „GS blijven zich ook voor de drie andere PAS-melders inspannen. Zolang legalisatie nog geen feit is geldt voor de provincie echter een beginselplicht tot handhaving."
Handhavingsverzoeken MOB
De rechterlijke uitspraak volgde op handhavingsverzoeken tegen twaalf PAS-melders door MOB (de Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek, red.), legt Geerds uit. „De provincie Overijssel heeft deze handhavingsverzoeken afgewezen, maar dit besluit is door de Rechtbank Overijssel vernietigd. Na bestudering van de uitspraak, het in kaart brengen van de consequenties en het informeren van deze bedrijven hebben Gedeputeerde Staten medio juni moeten besluiten over te moeten gaan tot het starten van een handhavingstraject bij zeven veehouderijen."
Bij vier PAS-melders is intussen gebleken dat geen sprake is van een overtreding omdat de minder dieren worden gehouden dan in de PAS-melding was aangegeven, vertelt Geerds. „Bij drie PAS-melders is wél sprake van een overtreding. Zij hebben een brief ontvangen waarin een last onder dwangsom wordt opgelegd gericht op het beëindigen van de overtreding.”
Emoties en onzekerheid
Geerds tot slot: „Juist omdat GS zich realiseren dat deze boodschap emoties en nog meer onzekerheid kunnen oproepen, hebben gedeputeerden persoonlijk contact met de betreffende ondernemers. Ook het Rijk heeft uitgesproken prioriteit te willen geven aan het oplossen van onzekerheid voor PAS-melders.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief