Boeren uit Putten halen omgekeerde vlaggen tijdelijk weg voor razziaherdenkingen

Al sinds 16 juli hangen in en rond Putten omgekeerde Nederlandse vlaggen waarmee boeren uit de omgeving de grote nood, wanhoop en onzekerheid waar ze nu mee te maken hebben willen symboliseren. Met de naderende razziaherdenking op 1 oktober worden deze vlaggen, in de week voor de herdenking, door de boeren tijdelijk weggehaald.
Tijdens de razzia op 1 en 2 oktober in 1944 heeft Putten flink geleden. 659 mannen uit Putten werden die dagen via het kamp Amersfoort naar de Duitse stad Neuengamme afgevoerd. Van daaruit zijn deze mannen naar 80 buitenkampen in de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein gebracht, waar de meesten onder erbarmelijke omstandigheden stierven; slechts 48 mannen keerden terug.
Uit respect
De razziaherdenkingen roepen nog steeds veel emoties op bij nabestaande weet Anne Rozendaal een van de boerinnen die betrokken is bij het stille protest van de boeren rond Putten. „We halen de vlaggen weg uit respect voor de nabestaanden. Tijdens de herdenking is ook de Duitse deelstaat aanwezig waar de mannen toen naartoe zijn gegaan. De vlag van die deelstaat is gelijk aan de omgekeerde Nederlandse vlag. We willen voorkomen dat de gevoelens van nabestaande en andere betrokkenen geraakt worden en halen de vlaggen daarom weg.”
Met een klein groepje boeren worden de vlaggen binnenkort weggehaald. Rozendaal schat dat dat een paar uur zal duren.
Vlaggen komen terug
Het weghalen van de vlaggen betekent overigens niet dat het stille protest van de boeren nu stopt. „Na de herdenkingen gaan we de vlaggen weer ophangen. We hebben recht om te demonstreren.” De boeren voelen nog de noodzaak om door te gaan met protesteren tengen het volgens hen falende beleid en de waanzinnige stikstofmaatregelen.