'Ook op 15 millimeter hakselen is maïskorrel nog goed kapot te krijgen'
De korrel moet altijd kapot, vindt Van Ittersum. Hij komt echter nog te vaak tegen dat de korrels onvoldoende geraakt zijn bij het hakselen. Veehouders geven de loonwerker meestal nog wel de opdracht om de korrelkneuzer goed strak af te stellen, maar het resultaat valt dan toch vaak tegen. Dit kan volgens de adviseur meerdere oorzaken hebben. „Vaak wordt bij het eerste baantje even gekeken of de korrels goed geraakt zijn. De loonwerker begint aan de rand van het perceel en deze maïs is meestal anders van kwaliteit dan middenin. Ook rijdt hij dan nog niet op volle snelheid. Ook bij een nieuw perceel, kan de hakselkwaliteit weer anders zijn. Het is dus van belang om regelmatig de maïs te beoordelen en zo nodig de loonwerker de opdracht te geven om bij te stellen.”
Extra kosten kan uit
Elke moderne hakselaar is in staat om een goede hakselkwaliteit te geven, ervaart Van Ittersum. „Zelfs bij wat grover gehakselde maïs. Tot zeker 15 millimeter moet het geen problemen geven.” Wel kost een strakker afgestelde korrelkneuzer capaciteit, beaamt hij. „Maar ik ken geen enkele loonwerker die een hoger tarief rekent bij een strakker afgestelde korrelkneuzer. Ook al zou de veehouder een paar tientjes per hectare meer moeten betalen, dan kan het nog steeds uit.”
Hakselkwaliteit en trend hoger hakselen/MKS
Op maandag 12 september gaat Van Ittersum uitvoerig in op het bepalen van het ideale hakselmoment en de hakselkwaliteit van de maïs tijdens het Topmaïsevenement bij melkvee- en loonbedrijf Ten Hove in Kamperveen (OV). Tijdens deze demo is de maïs op verschillende standen gehakseld en laat de adviseur aan de hand van een schudbox de kwaliteitsverschillen zien. Ook gaat hij in op de trend om hoger te hakselen, het maken van MKS en CCM. Ten Hove en Evers Agro gaan vervolgens in op het verwerken van de hogere stoppel.