Video: Demodag ‘klei-in-zand’-methode in Geesteren
Tijdens deze demodag worden belangstellenden stap voor stap worden meegenomen in het ‘klei in zand’-principe, van aanvoer tot verspreiding van klei. Ook wordt een profielkuil bekeken. Hoe ziet de bodem eruit en hoe ontwikkelt deze zich? Tijdens de demo is er volop ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaring.
Vijf demovelden
Afgelopen zomers kenden lange perioden van droogte. Boeren op zandgronden hebben daar veel last van, signaleert ook de provincie Gelderland. Zij past daarom in samenwerking met boeren en grondeigenaren het ‘klei-in-zand'-principe toe op vijf demovelden. Het doel is 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027.
„Kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem, waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden”, aldus Gelderland over het project Life Co2Sand waarmee zij het ‘klei-in-zand’-principe onder boeren wil stimuleren. „Klei kan zandgrond ook vruchtbaarder maken”, aldus nog een extra argument van de provincie voor dit principe. Met het project Life Co2Sand brengen Rijkswaterstaat en provincie Gelderland vraag en aanbod van klei bij elkaar.
Investering
Boer Henk Luesink uit Hengelo (GLD) is een van de deelnemers aan het project. Hij ziet toepassen van klei in zand als investering in zijn bedrijf. „Die klei ligt er over honderd jaar jaar nog. Organische stof en compost vergaat, soms is dat binnen drie jaar weer weg. Maar klei blijft altijd. Ik zie het als investering in je bedrijf. In de grond, in een duurzame toekomst.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Gelderland