Emissiearme bedrijfsvoering wil stikstof bij de bron aanpakken
„Gericht sturen op management in hun melkveebedrijven leidt voor boeren tot een aanzienlijke reductie van 30 procent ammoniak. Het ronde getal van 40 kilogram ammoniak per hectare is de streefwaarde. Wie daaraan voldoet mag zichzelf emissiearm noemen en voldoet aan de nieuwe stikstofwet”, aldus de initiatiefnemers achter het project Emissiearme bedrijfsvoering.
Stalaanpassingen onnodig
Voor boeren die zich bezighouden met emissiearme bedrijfsvoering zijn investeringen in onzekere en dure technische stalaanpassingen onnodig, zo betoogt de overkoepelende organisatie Netwerk GRONDig. „De sleutel om emissiearm te boeren zijn managementmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het minder aanvoeren van kunstmest en eiwit in het krachtvoer. Daarnaast zorgt meer weidegang voor minder ammoniakuitstoot, want ammoniak ontstaat als mest en urine samenkomen in de mestkelder. In de wei ontstaat geen ammoniak. Grondgebonden melkveehouders heeft het aantal hectares en het aantal koeien in balans, zij hebben geen mestoverschot.”
'Geborgd alternatief'
De emissiearme bedrijfsvoering is een geborgd alternatief voor technische aanpassingen in de stal, stellen de initiatiefnemers. „Belangrijk voordeel van managementmaatregelen is de brongerichte aanpak: wat je niet aanvoert aan stikstof, kan ook niet worden uitgestoten als ammoniak. Bovendien heeft dit principe een gunstig effect op het verdienmodel van de boer. Uit het project blijkt dat het terugdringen van aanvoer van kunstmest en eiwit de kostprijs verlaagt en het melkproductieniveau behouden blijft. Technische stalaanpassingen zijn ’end of pipe’ oplossingen met onzekere effecten.”
Gebiedsgerichte aanpak
Het pleidooi van de grondgebonden melkveehouders richting het provinciaal bestuur is om de geborgde Emissiearme bedrijfsvoering als oplossing op te nemen in de gebiedsplannen. „De komende maanden worden de gebiedsgerichte plannen opgesteld voor de landbouw. De Tweede Kamer heeft via een aangenomen motie blijk gegeven de emissiearme bedrijfsvoering als alternatief te zien voor stalaanpassingen, mits dit geborgd kon. Dit is nu een bewezen feit. Ook past dit type grondgebonden melkveebedrijf onder de noemer ‘natuurinclusief. Volgens een andere Kamermotie blijft er ruimte en perspectief voor dit type melkveebedrijven, ook al zijn zij gelegen bij Natura2000 gebieden.”
Het ministerie van LNV nam de financiering op zich van het project Emissiearme bedrijfsvoering. Volgende week doet de campagne de Tweede Kamer en andere provincies aan.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Diana Saaman