WDODelta heft onttrekkingsverboden op voor Vecht-Twentekanalen en Staphorst-Nieuwleusen
Het opheffen is mogenlijk door voldoende wateraanvoer vanuit de IJssel en het IJsselmeer, een lagere watervraag, lagere temperaturen, en minder verdamping. Het opheffen van het verbod betekent dat in beide wateraanvoergebieden weer water uit sloten, weteringen, beken en kanalen mag worden gebruikt voor het beregenen van bijvoorbeeld akkers en weilanden.
Droogte nog niet voorbij
Het opheffen van de onttrekkingsverboden en een weersvoorspelling waarin neerslag wordt verwacht, betekent niet dat de droogte voorbij is, aldus WDODelta. Het kan volgens het waterschap nog maanden duren voordat de grondwaterstand weer op een voldoende niveau zit. Met name neerslag heeft hier grote invloed op. „Als waterschap kunnen we in de gebieden waar wateraanvoer mogelijk is het herstel van de grondwaterstanden beïnvloeden door de waterpeilen zo hoog als mogelijk is in te stellen”, licht portefeuillehouder Droogte Hans Pereboom toe. „Dat blijven we doen. We voeren voorlopig volop water aan om de lage grondwaterstanden te ondersteunen weer op normaal niveau te komen.”
Niet gelijktijdig beregenen
Wanneer er geen onttrekkingsverbod meer geldt, kunnen boeren die willen beregenen hierover afspraken maken met een peilbeheerder van het waterschap. Dit om te voorkomen dat niet iedereen gelijktijdig gaat beregenen, waardoor opnieuw een watertekort kan ontstaan. Pereboom: „Het is voor zowel de agrariërs als het waterschap van belang dat de wens om te beregenen vroegtijdig wordt gemeld en om welke percelen het gaat.”
Verbod goed nageleefd
Het waterschap stelde de onttrekkingsverboden in op maandag 22 augustus om te lage waterstanden te voorkomen. Daardoor kan schade ontstaan aan oevers en kaden en verslechtert de waterkwaliteit. „In beide gebieden werd het verbod goed nageleefd. Daar zijn we blij mee, want ook mede daardoor kunnen we de verboden nu opheffen.”