200 hectare van eigenaar gewisseld in Kavelruilproject Bronckhorst
De twee kavelruilcoördinatoren Hennie van Binsbergen en Bennie Mentink in Bronkhorst beoordelen de 200 hectare geruilde grond als een mooi resultaat. Ze kijken terug op een geslaagd project. De zeventig deelnemers van de acht verschillende kavelruilovereenkomsten zijn, zover zij weten, tevreden met het ruilresultaat. „We hebben helaas niet voor iedereen iets kunnen doen. Er zijn grondeigenaren die het jammer vinden dat ze zelf niet mee hebben kunnen ruilen. Maar voor een vrijwillige ruiling zijn er meerdere partijen nodig die willen ruilen. Als één van de partijen niet wil dan kan er niet geruild worden”, geeft Van Binsbergen aan.
Verbetering landbouwstructuur
Aan de start van het kavelruilproject had het project de beschikking over 66,5 ha ruilgrond. 60 hectare ingebracht door de provincie en 6,5 hectare van de gemeente Bronckhorst. Doel van het kavelruilproject was het verbeteren van de landbouwstructuur met daarnaast een bijdrage leveren aan de versterking van het landschap. In totaal is er bijna 200 hectare geruild. Hiervan is 18 hectare geruild ten behoeve van huiskavelvergroting, 74 hectare voor afstandsverkorting en 19 hectare ten behoeve van kavelconcentratie. 18 hectare is geruild voor de versterking van natuur en landschap. 65 hectare is geruild ten behoeve van het vergroten van de bestaande bedrijfsomvang en 6 hectare voor overige doelen waaronder grenscorrecties.
Minder grondmobiliteit
De Stichting Kavelruil de Graafschap bestaat al meer dan 25 jaar. Van Binsbergen en Mentink zien verschillen met kavelruilprojecten van jaren geleden en het nu afgeronde project in Bronckhorst. „We hebben gemerkt dat er minder grondmobiliteit is. Met de lage rentestand hebben grondeigenaren minder belang bij het verkopen van grond. Ook zijn er veel meer ‘andere’ kopers op de markt die grond als belegging zien. Daarbij heeft corona ervoor gezorgd dat we gedurende een langere periode niet aan de keukentafel hebben kunnen aanschuiven. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gedrevenheid om snel kavels te ruilen minder werd. Wat ook is opgevallen is dat nagenoeg niemand akkoord ging met een onderbedeling. Ook al was er een voordeel te behalen qua afstandsverkorting of huiskavelvergroting. Als men er in oppervlakte op achteruit ging werd er niet geruild.”
Kavelruil Bronckhorst is mede mogelijk gemaakt door een POP subsidie van de Europese Unie. De projectuitvoering is in handen van Pratensis en Stichting Kavelruil De Graafschap in opdracht van de gemeente Bronckhorst.
Kavelruil in de toekomst
„Er speelt op dit moment veel in de agrarische sector”, aldus Stichting Kavelruil de Graafschap. „De aanpak van het kabinet om stikstof te reduceren zorgt voor een onzekere tijd. Het verduurzamen van de agrarische bedrijfsvoering, door onder andere extensivering, wordt als een van de oplossingen gezien om stikstof te kunnen reduceren. Middels het kavelruilproject is er aan deze verduurzaming al een bijdrage geleverd door huiskavels te vergroten, kavels samen te voegen en bedrijfsoppervlaktes te vergroten. Het instrument kavelruil kan in de toekomst verder bijdragen aan de gewenste verduurzaming.”
Voor vragen over het instrument kavelruil of bij het zien van ruilmogelijkheden in de nabije toekomst: Stichting Kavelruil de Graafschap (kavelruildegraafschap@gmail.com) en/of Pratensis in Almelo (info@pratensis.nl).
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Kavelruil De Graafschap