Nieuwe balans volgens Foodvalley nodig tussen natuur en voedselproductie
Regio Foodvalley - het samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen - werkt met andere overheden en belangenorganisaties aan een ruimtelijk-economisch perspectief voor het landelijk gebied. Dat is volgens het samenwerkingsverband nodig omdat het landelijk gebied voor grote uitdagingen staat, onder andere vanwege de stikstof- en klimaatcrisis, maar ook vanwege de behoefte aan woningen. „In het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied (RPLG) komt te staan wat we moeten en willen doen voor een duurzame toekomst van het landelijk gebied, aldus Foodvalley.
'Foodvalley cruciaal'
„Regio Foodvalley is cruciaal om de landelijke doelen op het gebied van natuur en stikstof te kunnen halen", stelt wethouder Jan Pieter van der Schans (Ede), in Regio Foodvalley mede verantwoordelijk voor de landbouwtransitie. „Wij bieden hier praktijk, kennis en ondernemerschap en hebben een traditie van samenwerking. Alle ingrediënten om een vitaal en toekomstbestendig platteland te ontwikkelen, zijn aanwezig. Wij gaan de komende tijd in gesprek met boeren en andere belanghebbenden om samen een goed toekomstplan te maken.”
Vijf ontwikkelprincipes
De Contourennotitie - het startdocument om straks het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied te kunnen schrijven - gaat uit van vijf ontwikkelprincipes voor de toekomst van het landelijk gebied. Daaronder: het bodem- en watersysteem is leidend; natuurkwaliteit, biodiversiteit en gezonde leefomgeving zijn randvoorwaardelijk en Regio Foodvalley is een proeftuin voor toekomstbestendige voedselproductie.
Naar perspectief
De Contourennotitie wordt de komende weken aan alle acht gemeenteraden voorgelegd. Op basis hiervan wordt het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied geschreven. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de Landbouwstuctuuranalyse, die is opgesteld door Wageningen University & Research (WUR).
Het Regionaal Perspectief Landelijk Gebied zélf moet in het najaar van 2023 klaar zijn en wordt dan - ter besluitvorming - aan de gemeenteraden aangeboden.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek