Boosheid over natuurplannen Overijssel voor Natura 2000-gebied Bergvennen
‘Drie jaar enorm veel tijd en energie gegeven om mee te praten en denken, zienswijzen gegeven, input geven en inspreken en 0,0 resultaat,’ zo reageert een getergde Fox op Twitter. Volgens hem tellen alleen de belangen van natuur en toerisme maar niet die van de landbouw; ‘Dit doet me echt wat’. Zijn melkveebedrijf zit op enkele honderden meters van twee natuurgebieden.
Inspreken
Vanmiddag (woensdag 21 september) reist hij met een groep van 20 boeren uit Lattrop en omgeving af naar het Provinciehuis in Zwolle om daar in te spreken bij de Statencommissie Landbouw en Natuur. Heel veel vertrouwen heeft hij op voorhand niet. „Na een proces van zes jaar krijg je dan vijf minuten spreektijd. We gaan in ieder geval een prikkelende reactie geven zodat hopelijk Statenleden vragen gaan stellen. Zodat we dan meer tijd hebben om ons standpunt toe te lichten. Eigenlijk zijn we het wel zat met dat Samen op Weg waarbij de landbouw niet serieus genomen wordt.”
Fox is ook boos dat er wel vergunning is voor een nieuw bungalowpark met 215 chalets tegen het Natura 2000-gebied aan op de plaats van een oude camping met caravans. „Zeg dat er vier mensen in zo’n chalet zitten op zo’n park dat jaarrond in gebruik is, dan heb je het zo over 900 mensen. Bijna net zo veel inwoners als Lattrop dus (1000, red). Pal tegen een natuurgebied aan en dat kan allemaal.”
Beperkingen
Begin deze maand nam GS het besluit over het PIP Bergvennen en Brecklenkampse Veld en dat wordt 21 september aan de Statencommissie Landbouw en Natuur voorgelegd. Volgens het college zijn die maatregelen nodig om de kwetsbare natuur in het gebied te herstellen en te versterken. Het gaat om verbeteren van de doorstroming tussen de bestaande vennen, het dempen, verondiepen en verleggen van watergangen en het beperken van bemesting. Onderdeel van de plannen is dat ongeveer 56 ha. landbouwpercelen omgezet worden naar natuur. Circa 83 ha van het eerste uitwerkingsgebied vervalt maar wel krijgt de landbouw op 71 ha met beperkingen te maken.
Volgens het Overijsselse college gaat het afgelopen jaren om een ‘afgewogen proces’. In het voorstel wordt kort ingegaan op de 59 ingediende bezwaren maar die hebben niet tot grote aanpassingen geleid. Ook het standpunt van de gemeente Dinkelland, waarin gevraagd wordt om een ‘maximale inspanning’ om landbouwgrond buiten het Natura 20000-gebied niet om te vormen tot natuur (en landbouwers toekomstperspectief te geven) heeft daar niet voor gezorgd.
Extra maatregelen
‘Wij komen zoveel mogelijk tegemoet aan het verzoek van de gemeenteraad. We kunnen echter niet toezeggen dat eventuele toekomstige maatregelen niet ten koste gaan van agrarische activiteiten in de nabijheid van het gebied. Als aan het eind van de beheerplanperiode (van zes jaar, red) blijkt dat de effecten onvoldoende zullen zijn, dan kunnen in het nieuwe beheerplan extra maatregelen worden opgenomen. Voor de uitvoering van die maatregelen worden dan nieuwe procedures (vergunningen en/of ruimtelijk plan) en gebiedsprocessen met betrokkenen in het gebied doorlopen worden', aldus GS.
Boeren in het gebied hebben afgelopen jaren veel acties gevoerd. Zo trokken grote groepen boeren met trekkers enkele malen naar het gemeentehuis in Denekamp. Veehouder Fox zelf kreeg in augustus op zijn bedrijf nog bezoek van stikstofminister Van der Wal en de inmiddels afgetreden landbouwminister Staghouwer. Daarbij werd door de aanwezige boeren gewezen op hun speciale situatie in het grensgebied met Duitsland.
Minister van der Wal gaf toen in een interview bij RTV Oost aan dat ze daar geen heil in zag; „Elk gebied kent zijn eigen uitdaging, welke uitzondering moet ik dan maken? We hebben gesprekken met Duitsland want ik begrijp heel goed dat het als ondernemer frustrerend is als er over de grens nieuwe stallen mogen worden gebouwd en je hier niet eens weet hoe je toekomst eruit ziet als boer. Duitsland heeft echter ook een stikstofprobleem en is net als wij bezig met een aanpak en doelen voor 2030. Ik voer gesprekken met mijn Duitse collega's, maar de gezamenlijke stikstofaanpak moet inderdaad indringender en niet meer vrijblijvend."
Resultaten
In het PIP-voorstel stelt GS dat er inderdaad maatregelen aan de Duitse kant van de grens nodig zijn om de doelstellingen te halen. Daarover worden nu gesprekken gevoerd. Volgens de boeren in het gebied moeten daarvan eerst de resultaten worden afgewacht voordat het PIP vastgesteld wordt.
GS van Overijssel ziet dat anders; ‘Het (eventueel) uitblijven van maatregelen aan de Duitse zijde van de grens vormt voor ons college nadrukkelijk geen reden om extra maatregelen te treffen in het kader van de Natura 2000- ontwikkelopgave aan de Overijsselse zijde.’
Laatste kans
Fox is het daar absoluut mee oneens. „Bij het bezoek van de ministers op ons bedrijf was ook landbouwgedeputeerde Ten Bolscher aanwezig. Volgens hem zou het allemaal goed komen met die gesprekken met Duitsers. Nou, inmiddels weet ik dat er met drie Duitse boeren wordt gesproken maar dat er nog op geen enkele overeenstemming is bereikt. Helaas is inspreken bij de Statencommissie ongeveer onze laatste kans. Of je moet later naar de Raad van State stappen.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ruth van Schriek