Monovergister Mastenbroek erdoor, maar vaste geitenmest mag er niet in

Woensdag verklaarde de Raad van State de bezwaren van de agrariërs Van den Heuvel en Duitman ongegrond. In de uitspraak zit wel een verrassing. Er mag alleen drijfmest uit de koeienstal de vergistingsinstallatie in. De vergunning geldt niet voor vaste geitenmest, zegt de Raad van State.
Overlast
De twee ondernemers zitten schuin tegenover de geiten- en melkveehouderij van hun overbuurman Harry Last. Ze vrezen voor overlast van geluid en van de lucht van mest. Die kan volgens eierhandelaar Van den Heuvel in de eieren gaan zitten. Dat kan de smaak van de eieren beïnvloeden en imagoschade opleveren.
De installatie van Last draait op drijfmest van de koeien en vaste mest van de geiten. Het is de bedoeling om gas te leveren aan 125 huishoudens. In de monovergister mag alleen mest van het eigen bedrijf. De drijfmest gaat rechtstreeks uit de koeienstal via leidingen naar de monovergister. De vaste mest komt uit de geitenstal. Deze mest wordt met shovels in een invoerbak gevijzeld.
De Raad van State kwam woensdag tot de verrassende conclusie dat Last in zijn vergunningsaanvraag in 2020 geen invoerbak voor vaste mest heeft genoemd. Dat betekent dat de invoer van vaste mest niet is vergund, zegt de Raad van State.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio