Overijssel noemt boze reacties boeren bij commissievergadering Bergvennen ‘onaanvaardbaar’
Tijdens een schorsing van de vergadering ontstond er volgens de provincie ‘een dreigende situatie waarbij gescholden en gevloekt werd en sprake was van ernstige intimidatie'. De bezoekers uit Twente vertrokken daarna.
Gapende kloof
Commissaris der Koning Heidema noemde de gang van zaken bij RTV Oost een dag later onacceptabel. „Je kunt nooit een plan maken waar iedereen tevreden over is. Een aantal insprekers wilde dat duidelijk maken en dat escaleerde zo dat tijdens de schorsing getierd, geraasd, geïntimideerd en bedreigd is. Als we dat normaal gaan vinden, staan we aan de rand van een gapende kloof. We moeten beseffen dat een democratie alleen kan bestaan als je naar elkaar luistert en ook naar het belang van een ander kijkt. Hou op met je eigen gelijk roeptoeteren. Onze samenleving is kostbaar, maar ook kwetsbaar, en het alternatief is gruwelijk."
Een van de bezoekers woensdag was veehouder Henry Fox uit Lattrop die als inspreker de commissieleden probeerde te overtuigen van de heilloze weg (met grote nadelige gevolgen voor de landbouw) die in het PIP voorgesteld wordt om de natuur in dit gebied te herstellen.
Minachting
Ook Fox behoorde tot de groep bezoekers die boos en emotioneel werd, zo gaf hij gisteren toe bij RTV Oost, maar volgens hem met een goede reden. „We hebben de vragen van de fracties (na de 5 minuten inspreektijd, red) goed beantwoord, volgens mij ook op basis van feiten want er is niks weerlegd later in de uitleg door de gedeputeerde. Maar de gedeputeerde heeft uiteindelijk op alle vragen uit de fracties in een half uur een dermate minachting richting de boerengezinnen aan de dag gelegd en eigenlijk alles wat de fracties vroegen van tafel geveegd. Dat het niet kon, niet mogelijk was en dat dit het was wat het moest worden."
„Drie jaar lang hebben we geprobeerd om constructief mee te denken, met name over hoe er omgegaan moet worden met de gronden buiten de begrenzing van het Natura2000-gebied. Die willen ze omzetten naar nieuwe natuur. En dat is waar onze grootste zorg zit: die gronden gaan een belemmering vormen voor de bedrijfsvoering van de boeren. Plus dat ze weg zijn voor de landbouw."
Tekst gaat verder onder de tweet
Vergunningen
De woede-uitbarsting woensdag werd (mede) veroorzaakt door een opmerking van de landbouwgedeputeerde Ten Bolscher in het eerste deel van de vergadering. Hij sprak toen over het intrekken van vergunningen van boeren als de doelen voor natuurherstel niet worden gehaald.
Daar kwam hij later uitgebreid op terug. „Ik wil hier heel duidelijk maken dat wij als provincie absoluut geen vergunningen van boeren willen intrekken. Wat ik bedoelde is dat we als provincie Overijssel te maken kunnen krijgen met groepen van elders die dat wel gaan doen. In sommige andere provincies gebeurt dat al. Dat is dus geen dreigement of zo maar een constatering en vrees.”
Uitstel
De definitieve vaststelling van dit PIP voor het Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld stond voor de vergadering van Provinciale Staten van komende woensdag op de agenda. Volgens een verklaring van de provincie Overijssel wordt dat echter een maand uitgesteld (al stond dit punt vrijdagmorgen nog gewoon op de agenda op de provinciale site). De commissievergadering woensdag kon daar zelf niet uitkomen, die eindigde toen in een patstelling. De mogelijkheid van uitstel (en hoeveel maanden) werd vervolgens overgelaten aan het presidium (met de fractievoorzitters) en de gedeputeerde.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen