Na boosheid bij commissievergadering vorige week over PIP Bergvennen
Veiligheidsprotocol in Overijssels provinciehuis aangescherpt, Twentse boeren stoppen samenwerking

„Maar dat zijn interne zaken waarover ik geen verdere concrete mededelingen kan doen”, zo stelde gedeputeerde Bert Boerman, de vervanger van de door ziekte verhinderde Commissaris der Koning Heidema.
Heftig
Boerman reageerde tijdens de vergadering van Provinciale Staten op mondelinge vragen. Die werden gesteld door D66-Statenlid Wybren Bakker die terugkwam op de gebeurtenissen woensdag waar hij zelf getuige van was. „Het ging vorige week om heftig gedrag en woorden waarmee de verantwoordelijke landbouwgedeputeerde (Ten Bolscher, red) te maken kreeg. Daarna is er veel over gesproken in de media, maar ik vind dat wij als provinciebestuur het hier ook over moeten hebben.”
Eind vorige week gaf de nu zieke Commissaris Andries Heidema in een verklaring aan dat er voor hem een grens overschreden is. „Ik wil niet leven in een samenleving waarin de grootste bek en de grootste vuisten gelijk krijgen."
Openheid
Het D66-Statenlid kreeg van Boerman de toezegging dat er door GS met de Staten zal worden gesproken over veiligheid. Boerman: „Ik begrijp de emoties van woensdag maar intimidatie en bedreiging kan gewoon niet. Er is een intern veiligheidsprotocol waarmee we de fysieke veiligheid in het provinciehuis willen garanderen met behoud van transparantie en openheid. Dat is vorig jaar al aangescherpt en nu gaan we dat verder evalueren. Daarbij hoort ook overleg met Provinciale Staten.”
De gedeputeerde verwees niet alleen naar de ambtenaren die intern werken in het provinciehuis zelf maar ook naar de ambtenaren die (vaak) elders in de provincie aan de slag zijn, bijvoorbeeld bij de gebiedsprocessen zoals bij het PIP Bergvennen in Lattrop. „Want veiligheid is ook voor die groep ambtenaren belangrijk.”
Het veelbesproken PIP Bergvennen zou deze week behandeld worden maar dat is vooruit geschoven, ook door de begrotingsbehandeling volgende maand, naar de Statenvergadering van 7 december.
Boeren staken medewerking
De initiatiefgroep Gebiedsaanpak Lattrop-Breklenkamp was zelf niet bij de behandeling woensdag in het Provinciehuis. In een verklaring een dag eerder spreekt woordvoerder Henry Fox van ‘een absoluut dieptepunt en zowel de behandeling van het plan door GS als ook de emotionele ontlading nadien heeft een enorme impact op iedereen gehad.’
Volgens Fox hebben de betrokken boeren daarna hun verantwoordelijkheid genomen ‘met zelfreflectie maar ook door duiding te geven aan de reden waarom alles gebeurde’.
De provincie vond in eerste instantie het afgeven van een statement voldoende, zo stellen de Twentse boeren. ‘Op vrijdagmorgen echter kwam daar nog een verklaring van de Commissaris van de Koning bij waarin wij als insprekers werden weggezet als roeptoeters die hun gelijk willen halen. Daarmee is het vertrouwen hier onder het nulpunt gedaald.’
‘Door alles wat er de laatste week gebeurd is hebben we als initiatiefgroep en opdrachtgever van de pilot unaniem besloten om per direct onze medewerking te staken, de pilot stop te zetten en de opdracht terug te geven aan de provincie Overijssel.’
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen