Boeren Oosterwolde willen extensiever worden door grond piekbelaster en Gelderland
Er staat een subsidieaanvraag bij de provincie uit van 300.000 euro voor weidevogelbeheer en de boeren moeten de financiering van de grond nog rond zien te krijgen. De grond wordt ondergebracht in de stichting en teruggepacht door de boeren.
Het bedrijf - dat als piekbelaster vanwege stikstofuitstoot op de Veluwe te boek staat - is van een boer die mee wil werken aan verplaatsing. Ook willen de boeren de grond van een te koop staande boerderij van de provincie Gelderland in de stichting onderbrengen. De boeren krijgen - als alles doorgaat - 200 hectare extra grond in handen die kan worden ingezet voor kavelruil en de doelstellingen van de groep boeren. De totale polder is 2000 hectare groot. De net opgerichte stichting De Vier Merken deed de plannen vanmiddag in Oosterwolde uit de doeken. De financiering wordt nog wel gezien als een zware opgave.
Iedereen doet mee
Melkveehouder Jan Willem Schoonhoven tijdens de presentatie van het plan: „De lokale natuurvereniging Randmeerkust was al fanatiek en het natuurbeheer werd steeds professioneler. Toen de provincie boerderij De Duinzoom (in Doornspijk, red) te koop zette zagen we in het gebied kansen om het natuurbeheer verder te verbeteren. Om die ideeën verder uit te rollen wilden we dat minimaal de helft van de 18 boeren uit de polder zouden mee doen. Tot onze verbazing wilden alle boeren uit de polder meedoen."
Daarna werd de vereniging de Vier Merken opgericht om verder te gaan met het plan. Met het bestuur van de Vier Merken werd besloten om een onafhankelijk adviseur in de arm te nemen voor de verdere uitwerking van het plan. De polder is 2000 hectare groot met veel grasland op veen. De boeren willen aan de slag met opgaven voor stikstof, vastleggen van CO2 in veengrond,waterkwaliteit in grond en bodem en weidevogels.
Het is volgens de stichting uniek dat zo veel boeren meer beheersmaatregelen voor natuur wilden nemen. Ze moeten alleen ook voldoende gras voor hun koeien overhouden, vandaar dat ze extra grond nodig hadden. De stichting heeft groen licht gekregen vanuit de provincie om aan de slag te gaan met de aankoop van De Duinzoom in Doornspijk, waarvan een deel van de gronden in de polder liggen.
Aanvalsplan Grutto
De boeren nemen het Aanvalsplan Grutto als uitgangspunt. ‘De Stichting heeft ten doel het behouden, bevorderen en stimuleren van een duurzaam toekomstperspectief voor zowel natuur- als landbouw’, schrijven de initiatiefnemers die samenwerken met de provincie Gelderland via een gebiedsgerichte aanpak.
De Vier Merken: ‘Door aan het Aanvalsplan Grutto deel te nemen kunnen veel opgaven worden ingevuld. Het plan voorziet in de opgaven voor veenweidegebieden, klimaatplannen, kwaliteit van bodem en waterhuishouding en de vereiste biodiversiteit. Verder voorziet het plan in de benodigde verdienmodellen voor deelnemende bedrijven, die nodig zijn in de vereiste extensivering van het gebied.’
Kavelruil
De boeren zetten in op een weid, open landschap dat is geschikt voor weidevogels. ‘Met name door de gronden die beschikbaar gekomen zijn bij de provincie Gelderland kunnen alle bedrijven extensiveren en ingericht worden naar weidevogelvriendelijke bedrijven. De beschikbaar gekomen gronden dienen ingezet te worden voor het weidevogelbeheer en door het opzetten van een kavelruil kunnen we het gewenste mozaïek beheer verder versterken.’
Landbouwkundig adviseur Jurgen Neimeijer, die meedacht met de boeren: „Het plan gaat over het verbeteren van de basisvoorwaarden van de melkveebedrijven. Het is nog geen extra verdienmodel. We verwachten wel dat we deze basisvoorwaarden op orde moeten brengen om ervoor te zorgen dat het verdienmodel behouden blijft in de toekomst."