Extra subsidiepotje Overijssel voor aanleg nieuwe bossen
De provincie Overijssel heeft voorkeursgebieden aangewezen voor nieuwe bos waarvan de aanleg wordt gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het perceel in een voorkeursgebied liggen. Geïnteresseerde boeren, maar ook particuliere grondeigenaren, terreinbeherende organisaties en landgoederen moeten verder, voordat ze een subsidieaanvraag indienen, eerst een pre-toets door de provincie laten uitvoeren. Dat gebeurt op basis van kadastrale informatie, oppervlakte en type bos. Daarmee wordt bepaald of het past in de regeling en het ook zin heeft om een aanvraag in te dienen. Om erachter te komen of een perceel in een potentieel nieuw bosgebied ligt, kan een digitale kaart geraadpleegd worden.
Bestemmingswijziging
De bestemming van de percelen moet daarbij worden gewijzigd naar bos of natuur, vult woordvoerder Henk Voerman van de provincie Overijssel aan. „In die zin worden bijvoorbeeld voedselbossen die een agrarische bestemming houden, niet meegenomen in de bossenstrategie."
Overijssel sluit met het project aan bij de huidige praktijk zoals geldend voor bossen buiten de NNN (Natuurnetwerk Nederland), vervolgt Voerman. „Dit houdt in dat er voor onderhoud en beheer geen vergoeding wordt verstrekt."
3.900 hectare nieuw bos
Met de subsidieregeling zet Overijssel naar eigen zeggen nieuwe stappen in het aanleggen van bos, houtwallen en erfbos in het kader van haar bossenstrategie. „Rijk en de provincies hebben in 2020 een bossenstrategie gemaakt. Binnen tien jaar moet dat in Nederland 37.000 hectare extra bos opleveren; dat is tien procent meer bomen. In 2030 moet dat in Overijssel leiden tot 3.900 hectare extra bosgebied. Een deel daarvan, 1.400 hectare, is compensatie voor de kap van bomen in Natura 2000-gebieden."
Geen herplantplicht
Overijssel verplicht de eigenaren van Natura 2000-gebieden niet om zelf bos terug te planten op eigen grond. Voerman: „Op basis van de Wet natuurbescherming is er geen formele herplantverplichting voor gekapt bos in het kader van natuurherstelmaatregelen, die hebben plaatsgevonden in de Natura 2000-gebieden. De provincies hebben samen met het rijk besloten deze bossen alsnog terug te willen planten. Hierbij wordt ook gekeken naar gronden van de Natura 2000-eigenaren, maar kan ook plaatsvinden op andere gronden. Uitgangspunt is vrijwillige medewerking bij alle grondeigenaren bij het beschikbaar stellen van gronden voor boscompensatie en extra bos."
Vastlegging van CO2
„Met de subsidieregeling stellen we grondeigenaren die bos willen aanleggen in staat om dat ook echt te doen”, zegt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. “De komende jaren zien inwoners van Overijssel dat er nieuwe bomen bijkomen. Dat is goed voor de natuur in de provincie maar ook voor de aanpak van de klimaatverandering door vastlegging van CO2. Ook is bos belangrijk voor ons welzijn. Veel inwoners genieten van een mooi landschap met bos en bomen waar ze kunnen ontspannen en recreëren.”
‘Iedereen een boom’
In Overijssel liep al wat langer de campagne ‘Iedereen een Boom’. Deze campagne heeft als doel om 1,1 miljoen extra bomen te planten. Ook deze campagne is onderdeel van de bossenstrategie.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Overijssel