Ministerie van LNV op werkbezoek bij Zone.college Doetinchem
De delegatie werd verwelkomd door Berend Pastoor, lid van het College van Bestuur van Zone.college. „Fantastisch om vandaag een afvaardiging van het ministerie van LNV en OCW te ontvangen. Graag laten we de kracht van groen onderwijs zien. Tijdens het werkbezoek toonden we hoe het groene onderwijs bijdraagt aan oplossingen voor de toekomst.”
Groen onderwijs in trek
Het overkoepelende thema van het programma was ‘Samen kleuren we de toekomst groen’. „Er is steeds meer aandacht voor gezond leven, voldoende en veilig voedsel, natuurinclusieve landbouw, duurzaamheid, natuur en een groene leefomgeving”, aldus Pastoor. „Dat vraagt om goed opgeleide mensen en nieuwe kennis. Het goede nieuws is dat het groene onderwijs momenteel een grote aantrekkingskracht heeft op leerlingen en studenten.”
Rondleiding
Na de introductie met het groene onderwijs van Zone.college kreeg de delegatie een rondleiding door het nieuwe schoolgebouw van het voortgezet onderwijs. Daarin is ook veel ruimte voor innovatie. Zo nam het bezoek een kijkje in de onlangs geïnstalleerde zuiverende kas. Hier worden (tropische) planten ingezet om rioolwater te zuiveren tot herbruikbaar water. Water dat gebruikt kan worden om toiletten door te spoelen en voor het bewateren van het groen. De rondleiding werd afgesloten op de mbo-locatie aan de Gildenbroederslaan in Doetinchem.
Belangrijke thema’s
Om te ontdekken wat bij je past is ervaring opdoen in de praktijk erg belangrijk, vertelt Pastoor verder. „Daarom krijgen studenten bij Zone.college naast hun stage ook praktijk- en theorielessen van betrokken docenten en gastdocenten uit het bedrijfsleven. Voor het praktijkrijke onderwijs van Zone.college is aansluiting bij de regio en het bedrijfsleven daarom erg belangrijk. Dit geldt nationaal maar zeker ook internationaal. Zone.college wil zowel nationaal als internationaal hofleverancier zijn van gekwalificeerde medewerkers aan de branches.”
Kringlooplandbouw
Bij Zone.college is er veel aandacht voor duurzaamheid, stelt Pastoor. „Zo leren studenten van de mbo-opleiding Green design hoe ze in hun vakgebied ook terug kunnen geven aan de natuur. In plaats van er alleen gebruik van te maken. Bij de mbo-opleiding Veehouderij is duurzaamheid ook een belangrijk onderwerp. Het aantal studenten Veehouderij in Doetinchem nam ook dit jaar toe. Tijdens de opleiding is er aandacht voor ‘toekomstgerichte landbouw’ waarbij de sector voor uitdagingen staat zoals klimaatverandering, biodiversiteit, bodem-, lucht- en waterkwaliteit & waterbeheer. De studenten verdiepen zich in kringlooplandbouw, natuurinclusieve landbouw, biologische en precisielandbouw. „Met deze kennis en vaardigheden op zak, zijn studenten beter voorbereid op de toekomst”, aldus Eimert Fikse, directeur mbo van Zone.college.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Maike den Houting, Prisma Donna Fotografie