Ministerie van LNV heeft geen concrete lijst met piekbelasters
Johan Remkes zei in de uitzending van Buitenhof afgelopen zondag dat het ministerie een lijst zou hebben met 500 a 600 piekbelasters. Daarbij noemde hij specifiek dat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de lijst wel kende.
Een woordvoerder van Van der Wal reageert op die uitspraken. „We hebben zondag met enige verbazing naar Buitenhof zitten kijken, want we hebben geen lijst met piekbelasters. In het rapport van Remkes staat dat er in dit proces voortdurend oog moet zijn voor de menselijke maat, maar dan is dit niet de manier van communiceren. Als we zo'n lijst zouden hebben, dan zouden we ook eerst naar de ondernemers zelf gaan, in plaats van naar de media", antwoordt hij. Dat is in de lijn van het advies van Remkes, die ook aanraadt om op een zorgvuldige manier te communiceren naar de boeren toe."
Wel heeft het ministerie van LNV aan het team van Remkes een technische onderbouwing aangeleverd met welke maatregelen er in een gebied genomen zouden kunnen worden om stikstofruimte te creëren voor de legalisatie van PAS-melders en interimmers. Als voorbeelden noemt de woordvoerder inzet op innovatie of de verplaatsing van een agrarisch- of niet-agrarische bedrijf. „Maar we hebben geen technische onderbouwing met namen en aantallen bij Remkes aangeleverd. Dat is ook echt maatwerk. Zo heb je in Noord-Holland veel meer industrie zitten dan bijvoorbeeld intensieve veehouderij. Zo moet je daar dus anders kijken naar welke maatregelen je neemt dan in een andere provincie." De technische onderbouwing zal later deze week bekendgemaakt worden. A.s. vrijdag geeft het kabinet een reactie op het rapport van Remkes.
Bandbreedte, geen concrete lijst
Over de piekbelasters schrijft Remkes in zijn rapport dat hij het ministerie heeft gevraagd om een redenering
te ontwikkelen die zo min mogelijk ondernemers treft, maar wel de benodigde ruimte maakt. Daarbij heeft hij gevraagd om een bandbreedte en niet om een concrete lijst. Om daartoe te komen, is het nodig om eerst in beeld te brengen in welke gebieden maatregelen voor de natuur nodig zijn. Vervolgens moet de overheid ook in beeld brengen welke ontwikkelruimte nodig is. Dat hangt af van het aantal PAS-melders en interimmers in die omgeving. Door deze gegevens in beeld te brengen, ontstaat meer duidelijkheid over hoeveel ruimte in een
gebied nodig is. Vervolgens kan gekeken worden welke ondernemers heel veel uitstoten en welk effect het zou
hebben als zij zouden stoppen. Bij een gerichte benadering komt Remkes uit op 500 tot 600
ondernemers. Hoe minder gericht de benadering wordt, hoe meer ondernemingen het betreft.
Hoorzitting
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdt woensdagavond 12 oktober om 18.00 uur een hoorzitting met de heer Remkes Remkes. Tweede Kamerleden kunnen hem dan vragen stellen over het rapport dat vorige week werd uitgebracht.
Verzoek Agractie
Agractie heeft een Wet Open Overheid (Woo)-verzoek ingediend om alle communicatie tussen de ministeries en de het team Remkes in handen te krijgen. 'De signalen die wij krijgen vanuit de ministeries betreffende de toekomst van de landbouw stellen ons allerminst gerust. Wij willen weten wat de input vanuit de verschillende ministeries (het kabinet) is geweest aan Remkes in de periode dat hij de gesprekken heeft gevoerd. Daarom hebben wij met een beroep op de Wet Open Overheid (Woo) het verzoek gedaan alle communicatie vanuit drie ministeries en door kabinetsleden op de kortst mogelijke termijn openbaar te maken.'