BBB wil opheldering over mogelijke invloed natuurorganisaties op stikstofkaart
Onderzoeker Geesje Rotgers van Stichting Agrifacts vroeg eind juni bij de Provincie Limburg alle correspondentie op over het stikstofdossier en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Ook vroeg ze inzake in communicatie tussen de Provincie Limburg en natuurorganisaties. Naar aanleiding van haar verzoek zijn tientallen documenten openbaargemaakt, waaronder WhatsApp-berichten, e-mails en informatie over bestuurlijke overleggen.
Dit levert een aantal interessante inzichten op. Zo staat in een WhatsAppp-bericht van een medewerker van Staatsbosbeheer dat de natuurorganisatie half januari een vertrouwlijke vraag vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) kreeg om gebieden te selecteren voor de realisatie van nieuwe natuur, naast de hudige natuur van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Natura 2000.
Daarnaast is er tijdens een Informeel Bestuurlijk Overleg op 1 juni tussen het ministerie en de provincies al gesproken over wat ze van elkaar moeten verwachten als het heet gaat worden, hoe ze gesteund moeten worden en hoe er na 10 juni gecommuniceerd gaat worden. Rotgers noemt dit op Twitter vreemd, omdat de provincies op 1 juni al met LNV spraken over de communicatie.
Voor debat duidelijkheid
Aanstaande donderdag 3 november is er een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies van Johan Remkes over de aanpak van het stikstofvraagstuk. BBB wil voorafgaand hieraan een Kamerbrief van het kabinet met een reactie op de stukken die openbaar zijn gemaakt. Zo wil de partij van het kabinet weten of wensenlijstjes van natuurorganisaties in heel Nederland aan de basis zouden staan van het stikstofkaartje dat op 10 juni is gepubliceerd.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Rijksoverheid
Bron: Woo-stukken