Rechter schrapt bouwvrijstelling, maar bouw komt niet plat te liggen
In de betreffende Porthos-zaak waarin woensdag een tussenuitspraak werd gedaan is deze individuele beoordeling al gemaakt. Tegenstander Mobilisation for the Environment (MOB) heeft daar nog niet op kunnen reageren. Dat moet nog gebeuren. Daarna volgt een einduitspraak.
De bouwvrijstelling die nu dus van het toneel is verdwenen, kwam erop neer dat stikstofdepositie die wordt veroorzaakt tijdens de sloop of bouw niet meetelt bij de totale stikstofuitstoot van een bouw- of aanlegproject. De uitstoot van transportverkeer en hijskranen in de bouwfase is eenmalig en veroorzaakt volgens het kabinet geen natuurschade op langere termijn. De bouwvrijstelling gold voor alle bouwprojecten; van stallen tot windmolens en woningen.
Eerste keer oordeel over bouwvrijstelling
Woensdag deed de Raad van State tussenuitspraak in een zaak over het inpassingsplan Porthos transport en opslag CO2. In dit plan zit een bouwvrijstelling voor de aanleg van een compressorstation aan de Aziëweg in de Rotterdamse haven. Daar wordt via een pijpleiding CO2 gepompt in lege aardgasvelden in de Noordzee.
MOB heeft het inpassingsplan aangevochten voor de Raad van State. De club is het niet eens met de bouwvrijstelling. Het is voor het eerst dat de hoogste bestuursrechter een oordeel gaf over de bouwvrijstelling. Deze vrijstelling werd in 2021 door het kabinet opgenomen in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering. Deze wet kwam er na de stikstofuitspraak van de Raad van State over de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Na een beroepszaak van Mobilisation for the Environment schoot de Raad van State in mei 2019 de PAS af. Veel agrariërs kwamen daardoor in de knoei met de Wet natuurbescherming.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen