Minister moet van Overijssel vaart maken met compensatieregeling PAS-melders

Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben op 8 november een brandbrief gestuurd aan minister Van der Wal van Natuur en Stikstof over actuele knelgevallen onder de PAS-melders. De tijd dringt volgens GS: „Veehouderijen die met handhaving worden geconfronteerd krijgen een begunstigingstermijn van circa vier tot zes maanden om de overtreding te beëindigen. Daarna wordt een dwangsom verbeurd. Als provincie spannen we ons maximaal in om tot een oplossing te komen, maar we lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan. Wij hebben daarom dringend uw hulp nodig.”
Legaliseren
Voor een structurele oplossing moet Overijssel naar eigen zeggen PAS-melders legaliseren om zo handhaving te kunnen afwijzen. „Onze pogingen daartoe lopen op niets uit. Wij vragen u om een regeling waarmee spoedig stikstofruimte wordt verworven en een pakket onontkoombare bronmaatregelen waarmee deze ruimte ook daadwerkelijk kan worden gebruikt om PAS-melders te legaliseren. De inzet van dwingende instrumenten is daarbij volgens ons onvermijdelijk om twee redenen. Allereerst verloopt het verwerven van stikstofruimte moeizaam, onder meer door het verbod op staatssteun. Daarnaast is het legaliseren van PAS-meldingen nu niet mogelijk omdat, bij gebrek aan andere maatregelen om de natuurdoelen te halen, vrijgekomen stikstofruimte eerst ten goede moet komen aan de natuur.”
Vermalen
In Overijssel dreigen bedrijven te worden vermalen in de juridische molens van stikstofwetgeving, stellen GS. „De overheid draagt hierbij ontegenzeggelijk een grote verantwoordelijkheid. Als provincie hebben we alle opties onderzocht om drastische maatregelen te voorkomen. Binnen de bestaande wettelijke kaders en met de huidige instrumenten lukt ons dat niet. De provincie Overijssel wordt sinds 2018 verzocht om handhavend op te treden tegen de stikstofuitstoot door tientallen zogenaamde PAS-melders. Keer op keer heeft de provincie Overijssel handhavend optreden categorisch geweigerd. Ondanks al onze inspanningen en ondanks alle juridische adviezen, bijgestaan door de landsadvocaat, bleek nog langer afzien van handhaving geen optie.”
Faillissement
GS wijzen de minister ook op het bezoek dat zij haar hebben gebracht in maart. Inclusief een brandbrief die zij Van der Wal toen hebben overhandigd „met een indringend oproep om de voor PAS-melders noodzakelijke acties te ondernemen. Hoewel goede stappen zijn gezet, is er nog geen oplossing voor het afzien van handhaving wanneer wij daartoe worden verzocht. Hierdoor stevenen sommige bedrijven nu af op een faillissement. Met u willen we zorgen dat dit niet gebeurt.”
Tot slot roepen GS de minister op samen in gesprek te gaan met de ondernemers die dit treft. „Om samen tot een oplossing te komen voor de problematiek van de PAS-melders.
Video Agractie
Ook voorman Bart Kemp van Agractie vraagt in een video aandacht voor het probleem.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen