Van Dijk positief na bezoek koning: 'Hoop dat hij ons verhaal gaat vertellen in Den Haag'
De koning bracht dinsdagmiddag een werkbezoek aan het bedrijf met 1260 kalveren en 45 melkkoeien van familie Van Dijk in Terschuur (GD). Hij ging met drie generaties van het familiebedrijf in gesprek over hun zorgen en hun ideeën om in de toekomst duurzamer te kunnen boeren. Bart van Dijk kijkt de volgende ochtend positief terug op de ontmoeting met Willem-Alexander der Nederlanden. „De koning heeft natuurlijk geen politieke invloed, maar hij kan wel vanuit zijn adviserende rol onze boodschap overbrengen. Hij luisterde goed naar onze punten en ik hoop dat hij ons verhaal ook aan Kamerleden en andere mensen gaat vertellen in Den Haag.”
De jonge ondernemer vam 27 noemt een punt dat hem is bijgebleven. „Ik heb aangegeven dat we in een juridisch moeras zitten en dat we behoefte hebben aan iemand die lef toont op bestuurlijk niveau. Daarnaast vertelde ik dat we als boeren graag beleid willen waarmee we twintig jaar vooruit kunnen. Daar gaf de koning ons gelijk in. Hij zei toen dat het niet zoals nu moet zijn dat de wet- en regelgeving bij wijze van spreken elke twee maanden verandert. Dat vond ik mooi.”
Inzetten op innovatie
De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth begeleidde dit werkbezoek als gastheer. Tijdens een rondleiding op het bedrijf van de familie, kreeg het gezelschap onder andere uitleg over een innovatieve mestschuif met versnelde urine-afvoer, waarmee stikstof gereduceerd kan worden. Dit systeem heeft Van Dijk zelf ontwikkeld. Hoeveel stikstof daarmee gereduceerd kan worden, weet de familie nog niet. Deze resultaten worden binnenkort verwacht. Officiële metingen zijn er nog niet en zijn nu lastig door de discussie over de werking van de emissiearme systemen die op de RAV-lijst staan.
De onzekerheid ove de RAV-lijst is ook een punt dat Van Dijk bij de koning heeft benadrukt. „Ik heb hem verteld dat alle maatregelen nu veel te veel van boven opgelegd worden, terwijl er genoeg goede ideeen en stikstofreductiesystemen zijn die de boeren en sector zelf ontwikkelen, worden tegengehouden. Het lijkt alsof er gewoon een vermindering van de veestapel doorgedrukt moet worden. Dat is jammer.”
Toekomst
Ondanks dat Van Dijk met zijn bedrijf in de Gelderse Vallei in de gevarenzone zit, ziet hij de toekomst van het familiebedrijf met vertrouwen tegemoet. „Ik laat mij niet uitkopen en ga gewoon door. En als er dan wat moet gebeuren op het gebied van innovatie waardoor we nauwelijks stikstof meer uitstoten, betaal er dan ook voor als overheid. Daar moet eerst maar eens op ingezet worden in de politiek.”
Gaat de koning de druk opvoeren?
Naast de ontmoeting en rondleiding met de familie Van Dijk sprak de koning in één van de stallen ook nog met vertegenwoordigers van verschillende landbouworganisaties, waaronder Bart Kemp van Agractie en Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij. De koning blikt bij Omroep Gelderland terug: „Ik ben hier echt gekomen om te luisteren. Ik ben erg blij dat alle partijen die op landelijk niveau actief zijn in het stikstofdossier aanwezig waren en heel eerlijk hun verhaal hebben verteld. Ook hebben ze hun twijfels laten merken en laten zien dat er een weg voorwaarts is. Ik heb altijd volgehouden dat de agrarische sector een belangrijk deel van Nederland is dat we nooit kwijt mogen raken."
Op de vraag van Omroep Gelderland of hij de druk na het werkbezoek een beetje gaat opvoeren, reageert hij duidelijk. „Dat is mijn rol niet. Ik kan wel communiceren wat ik hier heb gehoord."