VVD'ers uit Overijssel schrijven brandbrief aan Tweede Kamerfractie over PAS-melders
De provincie Overijssel is door de rechter veroordeeld om de PAS-melders te handhaven. Het feit dat de eerste gezinnen zijn aangeschreven en gesommeerd zijn om de bedrijfsactiviteiten drastisch terug te dringen laat volgens de VVD zien dat de nood hoog is.
Als voorbeeld verwijzen de lokale politici naar melkveehouder Arjan en zijn vrouw Liset. Het stel moet binnen een halfjaar de veestapel met tweederde terugbrengen. Als dat niet gebeurt, hangt dit gezin een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal boven het hoofd. Dit betekent dat het aantal koeien van 150 teruggebracht moet worden naar 34 koeien.
De ondertekenaars zijn van mening dat Overijssel tegen een spreekwoordelijke muur oploopt en dat het bestuur niet gehoord wordt door de minister voor Natuur en Stikstof. Een oplossing blijft immers uit.
Oplossingen
De Overijsselse fracties zien de tranen in de ogen van boeren en hun families. 'Deze mensen hebben zich al die jaren aan de wet gehouden. Het zijn niet deze mensen die iets fout hebben gedaan, het is de overheid die een fout heeft gemaakt en deze mensen keihard laat vallen', staat in de brief.
Daarom moeten de PAS-melders snel gelegaliseerd worden. Volgens de VVD'ers kan dit door het opkopen van stikstofruimte, de inzet van beschikbare stikstofruimte die op de plank ligt van bedrijven die de afgelopen jaren zijn gestopt of door het instellen van een nood- en herstelwet.
De lokale politici vinden het tijd dat de Tweede Kamerfractie in actie komt en het initiatief neemt om deze groep perspectief te bieden 'We kunnen niet wachten op het kabinet. En er is geen tijd voor politieke spelletjes.'
'Pakken niet door'
De Overijsselse politici zijn ook kritisch op de landelijke partij. 'Als VVD’ers hebben wij lokaal veel last van deze kwestie. Sterker nog, we stellen ons met regelmaat de vraag of we als VVD’er nog trots kunnen zijn op onze partij. Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Problemen laten we sluimeren, we pakken niet door. Of het nu in Groningen is, de instroom van asielzoekers of het uitblijven van steun voor ons belangrijke MKB.'
De ondertekenaars van de brief:
VVD Borne: Leo Graafhuis.
VVD Dalfsen: Gerrit Jan Veldhuis.
VVD Dinkelland: Johan Poffers.
VVD Haaksbergen: Bart Woortman.
VVD Hellendoorn: Joost ter Horst.
VVD Hof van Twente: André Elbert.
VVD Kampen: Dirk-Jan Lokhorst.
VVD Olst-Wijhe: Armando Maglio.
VVD Ommen: Richard Smits.
VVD Rijssen-Holten: Elsbeth Deijik en Frans Noordam
VVD Steenwijkerland: Miriam Slomp.
VVD Twenterand: Erik Kobes en Jan Veerenhuis.
VVD Wierden-Enter: Dianne Harberink en Anne Schasfoort.
VVD Zwartewaterland: John Smits.
VVD Hardenberg: Bert Gelling, Jeanet Meijerink-Heuver en Martijn Timmermans.