Overijsselse boeren gaan woensdag protesteren bij provinciehuis
Dit bericht is dinsdag 15 november van een update voorzien.
De boeren komen met drie eisen; onmiddellijk stopzetten van de aangekondigde handhaving, het intrekken van de aangekondigde dwangsommen en het extern en intern salderen binnen de agrarische sector weer mogelijk maken.
Volgens de massaal verspreide oproep moet Zwolle woensdag weer vol staan met trekkers. Alle leden van onder meer LTO, NMV, FDF en andere agrarische belangenbehartigers zijn bij de actie welkom. Hoeveel boeren met hun trekkers naar Zwolle komen is nog onduidelijk omdat er geen centrale organisatie is maar de oproep in veel app-groepen is gedeeld.
Steeds meer boeren
Het kunnen er 500 of 1000 zijn, zo zegt een deelnemende veehouder uit de gemeente Hardenberg. Volgens hem is het vooral een spontane actie in Noordoost-Overijssel waar inmiddels steeds meer boeren uit de hele provincie zich bij willen aansluiten; „Waarbij afgezien van akkerbouwers en bollentelers de meeste boeren nu tijd hebben voor actie. Zelfs boeren die niet eerder meegedaan hebben aan acties willen woensdag op de trekker stappen. Directe aanleiding is de schrijnende situatie rond de PAS-melders, waarvan twee in de regio Hardenberg, maar het gaat natuurlijk om de belangen van alle boeren. Er komt zoveel op ons af. In Zwolle willen we de Gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher aan zijn belofte van drie jaar geleden herinneren dat er een oplossing zou komen voor de PAS-melders. Daarna vertrekken we weer naar huis.”
Het vertrek van de actievoerders staat morgen om half twaalf gepland op verzamelplaatsen in onder meer Heemserveen en Bergentheim. Rond 1 uur worden de trekkers dan bij het Provinciehuis in Zwolle in Zwolle verwacht. In een reactie heeft de provincie Overijssel dinsdagmiddag laten weten dat de Gedeputeerden Tijs de Bree (Handhaving), Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en natuur) en Commissaris der Koning Andrie Heidema woensdagmiddag aanwezig zullen zijn om de actievoerende boeren te ontvangen. 'Wij staan open voor een gesprek met een afvaardiging van de bezorgde boeren om die zorgen te bespreken en vragen te beantwoorden.'
PAS-melding
Een reportage vorige week bij RTV Oost over de melkveehouders Arjan en Liset in de regio Hardenberg maakte vorige week veel los in Overijssel. Dit bedrijf hoefde destijds bij de PAS alleen een melding te doen maar dat werd door de uitspraak van de Raad van State in 2019 van tafel geveegd. In de reportage vertellen Arjan en Liset dat zij binnen vier tot zes maanden het aantal koeien met tweederde moeten terugbrengen, anders volgt een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal. Dat zou het einde van het bedrijf betekenen.
Een regionale LTO-bestuurder zegt dat de actie niet door deze organisatie wordt opgezet, maar dat hij zeker sympathiek tegenover het doel staat. Hij sluit daarom niet uit dat er over enkele weken bij het niet-inwilligen van de drie eisen grotere vervolgacties kunnen volgen.
Brief
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben voor het weekeinde in een brief aan minister Van der Wal om hulp gevraagd; ‘De provincie Overijssel wordt sinds 2018 gevraagd om handhavend op te treden tegen de stikstofuitstoot door tientallen PAS-melders. Keer op keer hebben wij dit categorisch geweigerd. Ondanks al onze inspanningen bleek nog langer afzien van handhaving geen optie.’ Overijssel heeft afgelopen jaar al 29 rechtszaken, waaronder ook PAS-melders, van milieuorganisatie MOB verloren. Volgens FDF zijn er wel degelijk juridische stappen mogelijk tegen het opleggen van dwangsommen maar de provincie gelooft daar niet meer in.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen