Grote boerenactie in Zwolle levert nog weinig op
Woordvoerders zoals Mark Rood en Albert de Hon waren net als de andere demonstranten teleurgesteld dat Commissaris der Koning Andries Heidema en de twee gedeputeerden Gert Harm Ten Bolscher (landbouw en natuur) en Tijs de Bree (Handhaving) niet vanaf de op vijftig meter van de ingang opgestelde podiumwagen in discussie wilden gaan. Zelfs toen de aanwezigen een brede strook vrij maakten richting podium kon dat de provinciebestuurders niet overtuigen. Zij bleven bij het standpunt dat er alleen binnen met een delegatie van vijf boeren verder kon worden gesproken.
Petitie
Wel namen CdK en Gedeputeerden voor de ingang van het de hele middag afgesloten en bewaakte Provinciehuis een petitie in ontvangst. Door een haperende geluidsinstallatie kreeg bijna niemand van de demonstranten dat mee, ook al door de massaal aanwezige landelijke en regionale media. In de petitie stonden zoals bekend drie eisen; onmiddellijk stopzetten van de aangekondigde handhaving, het intrekken van de aangekondigde dwangsommen en het extern en intern salderen binnen de agrarische sector weer mogelijk maken.
Mark Rood moest daarna vanaf het podium alle aanwezigen informeren over deze in zijn ogen onjuiste houding van de provinciebestuurders. Hij verwacht weinig van de komende twee weken; „De provincie en de landelijke overheid kunnen wel een oplossing vinden maar willen dat niet. Ze denken gewoon niet in oplossingen.”
Geroep
Na zijn mededeling vertrok iedereen snel uit Zwolle. De actie zelf verliep verder rustig, al konden enkele aanwezige boeren hun emoties niet helemaal onder controle houden en riepen op om de deuren in te duwen. Het bleef echter bij geroep. Incidenten hebben zich voor zover bekend ook niet voorgedaan.
Directe aanleiding van de actie was de aankondiging van grote dwangsommen voor enkele PAS-melders in Overijssel, waaronder twee in Noordoost-Overijssel. Een reportage vorige week bij RTV Oost over de melkveehouders Arjan en Liset in de regio Hardenberg maakte veel los in Overijssel. Dit bedrijf hoefde destijds bij de PAS alleen een melding te doen omdat de extra stikstofuitstoot minimaal was en beneden de gestelde 1 mol, maar dat werd door de uitspraak van de Raad van State in 2019 van tafel geveegd. In de reportage vertelden Arjan en Liset dat zij binnen vier tot zes maanden het aantal koeien met tweederde moeten terugbrengen, anders volgt een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal. Dat zou het einde van het bedrijf betekenen. Het echtpaar kon het overigens niet opbrengen om ook naar Zwolle te komen.
Brandbrief
GS van Overijssel heeft al eerder laten weten dat zij met tegenzin tot handhaving zijn overgegaan maar dat het niet anders meer kon na een hele serie verloren rechtszaken, aangespannen door met name milieuorganisatie MOB. Net voor het weekeinde werd in een brandbrief aan minister Van der Wal om hulp gevraagd; ‘De provincie Overijssel wordt sinds 2018 gevraagd om handhavend op te treden tegen de stikstofuitstoot door tientallen PAS-melders. Keer op keer hebben wij dit categorisch geweigerd. Ondanks al onze inspanningen bleek nog langer afzien van handhaving geen optie.’
Foto's:
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen