Van der Marel doet met motie op VVD-congres laatste poging om stikstofkoers partij te wijzigen
Van der Marel, ook wel bekend van het stikstofkarretje en van Agractie, gaat tijdens het VVD-congres samen met andere partijgenoten een motie indienen om de VVD 'te redden' van het naar eigen zeggen ‘groene utopische ideologische transitie denken’. Van der Marel: „Het is belangrijk dat de achterban van de VVD zich uitspreekt. Als de achterban anders gaat denken dan de VVD-Kamerleden in Den Haag, dan moet de fractie zich ernaar voegen. Natuurlijk kun je als lid wel gaan lobbyen bij de VVD-ministers en Tweede Kamerfractie, maar dan loop je tegen een muur op. Met deze motie wil ik het debat openen en het model Aerius ter discussie stellen, net als wetenschappers dat doen."
Samengevat gaat de motie over het feit dat bij het huidige stikstofbeleid teveel wordt ingezet op modellen in plaats van op de werkelijke instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000-gebieden. Daarbij verwijst Van der Marel als voorbeeld naar wetenschappers die kritiek hebben op Aerius, zoals commissie Hordijk en Rudy Rabbinge (zie motie hieronder).
Extra urgentie
De motie die de melkveehouder uit Lunteren gaat indienen, kwam tot stand via het stikstofkarretje. Toen ze daarmee bijna dagelijks bij de Tweede Kamer stond, diende ze regelmatig figuurlijk een 'motie voor commotie' in. Deze liet ze dan zien aan de aanwezigen. Van der Marel: „Deze moties zijn bedacht door boeren en anderen met kennis van stikstof. Daardoor heb ik een tas vol moties. Voor het VVD-congres heb ik van alle moties één goede motie gemaakt. Met de situatie van de PAS-melders in Overijssel kwam er extra urgentie bij. Daar zijn mensenlevens kapot aan het gaan. Je kunt de handhaving van de PAS-melders zien als het slotakkoord in deze stikstofdiscussie. Dat maakt duidelijk dat er heel snel een oplossing moet komen.”
Overstap andere partij?
32 VVD’ers zetten uiteindelijk hun naam achter de motie. „Meer boeren VVD’ers zijn er helaas niet meer” concludeert de boerin. „We hebben de oproep om de motie te ondertekenen in honderd appgroepen gegooid, maar niemand meldde zich aan. Alle boeren zijn schijnbaar naar andere partijen gegaan. Intern hoor je ook veel mensen die zijn weggelopen bij de VVD.”
Of ze dat overstappen naar een andere partij, naar aanleiding van het stikstofbeleid, zelf ook al overwogen heeft? „ Ik ben bij het CDA begonnen en ben al bij BVNL en BBB, geweest, maar na al deze politieke omzwervingen kwam ik toch tot de conclusie dat ik de VVD op het rechte pad moeten krijgen. Dat kan onze redding zijn. Ik wil met deze motie laten zien dat er nog koers kan zitten in de VVD.”
Het mooie aan de partij vindt ze ook de congressen. „Zo kan de achterban zich ook echt uitspreken. De vorige keer was ik wel echt geraakt, toen de motie van Mirjam Nelissen over stikstof het haalde met 51 procent."
'Gezonde verstand zegeviert'
Ze heeft geen idee of haar motie zaterdag aangenomen gaat worden. „Ik hoop dat ik een goed verhaal kan neerzetten met dat de vergunningverlening muurvast zit en dat het beter gaat met de natuur dan nu verteld wordt. Uiteindelijk hoop ik dat het gezonde verstand zegeviert.”
Als de motie het niet haalt, dan is ze klaar met de VVD. „Dan moeten we als ondernemers de huidige VVD ook afschrijven richting D66."