VVD wil Aerius niet ter discussie stellen; indiener Van der Marel 'hondsberoerd'
„Hondsberoerd”, zo voelde Van der Marel zich nadat haar motie was weggestemd. „Ik heb daarom ook niet het hele congres uitgezeten. Op een gegeven moment ben ik opgestaan en de zaal uitgelopen. Tijdens die tien minuten durende wandeling naar de auto voelde ik me wel heel eenzaam.”
De motie van de melkveehouder riep de VVD-leden op om het model Aerius wetenschappelijk als ongeschikt te verklaren als toetsingskader voor vergunningverlening. Dit op basis van zes wetenschappelijke argumenten. Tweede Kamerledid en VVD-landbouwwoordvoerder Thom van Campen ontraadde de motie in de zaal: „Ik ben niet de politiek ingegaan om Aerius te verdedigen, maar het is op dit moment wel het beste wat we hebben om mensen te voorzien van een vergunning. Als het congres uitspreekt dat Aerius van tafel moet, dan komt er van de vergunningverlening niets meer. Dat is ook niet in het belang van PAS-melders. Daarom ontraden we de motie.” 71 procent was het eens met hem. De motie werd dan ook niet aangenomen.
'Weggezet als wappie'
Voorafgaand aan het plenaire gedeelte waren er zogenoemde deelsessies waarin leden over thema’s in gesprek gingen. Van der Marel mocht toen met een klein gezelschap VVD’ers in discussie over haar motie. „Dat was helaas een slecht debat. Ik had maar twee minuten spreektijd en werd door andere leden weggezet als een wappie. In tegenstelling tot mij mocht Thom van Campen wel overal uitgebreid op reageren. Hij heeft het laatste woord en uiteindelijk stemt iedereen achter hem aan. Dat is jammer.”
Of haar verhaal niet te technisch is? „Ja dat is ook zo. Maar we zitten inmiddels in een technocratie. Je moet ook technisch durven kijken. Er wordt steeds gezegd dat er niks anders is dan Aerius, maar dat is gewoon niet waar. Er zijn in de Europese Unie 25 landen die de instandhoudingsdoelen van de natuur kwalitatief beoordelen, behalve Nederland en België. In die twee landen zijn er problemen met de vergunningverlening.”
Alsnog debat
Nu haar motie niet is aangenomen, weet Van der Marel nog niet wat ze gaat doen. „Ik hoop dat het debat over Aerius alsnog gevoerd gaat worden. De bouw ligt stil, Schiphol en Tata Steel hebben geen vergunning. Al deze partijen gaan opzoek naar stikstofruimte om gelegaliseerd te kunnen worden.”
Volgens de melkveehouder is dat niet mogelijk. „Je hoort van die groene transitieverhalen. Bijvoorbeeld dat machines op de bouw en vliegtuigen op Schiphol een elektrische motor krijgen. Maar zeg toch eerlijk: dat is toch gewoon niet uitvoerbaar? Het is jammer dat het realisme is vervangen door groene transitie ideologie. Daar kun je niks mee. Groene praatjes vullen geen gaatjes."
Nieuwe partij
Als ze dan kijkt naar de Tweede Kamer, ziet ze naar eigen zeggen drie smaken: Groen links, groen rechts en niet-smaakvol, wat volgens haar neigt richting complot denken. Zelf schaart ze zich niet onder één van deze drie smaken. Van der Marel vindt het daarom tijd voor een vierde. „De evenwichtige smaak. Misschien is de tijd wel rijp hiervoor. Als mensen hierover mee willen denken, dan kunnen ze zich melden bij mij.”
Aangenomen moties
Andere moties met betrekking tot landbouw werden wel aangenomen. Een motie van Martijn Timmermans (namens zestien VVD'ers) om PAS-melders te steunen, kreeg 93 procent van de stemmen.
Een andere motie van Max Patelski (namens 44 leden) om de kernboodschap en denklijnen van Johan Remkes te omarmen, werd gesteund door 88 procent van de aanwezigen.