‘Stop de verhekking van onze mooie provincie’
BBB Gelderland: wolvenoverlast nú aanpakken
De explosieve aanwas van de wolvenpopulatie in ons drukbevolkte land zorgt voor een gestage toename van probleemwolven, stelt de partij in een persbericht. ‘Jonge welpen worden bij jongvolwassenheid verstoten door de groep en gaan zwerven, op zoek naar een eigen territorium. Het zijn de probleemwolven van de toekomst.’
Landelijk BBB-voorvrouw Caroline van der Plas stelde recent een reeks Kamervragen aan de verantwoordelijk minister, Christianne van der Wal. De BBB wil een voortvarender aanpak van probleemwolven. Tevens pleit de partij voor het verminderen van de administratieve rompslomp voor veehouders die dieren verliezen als gevolg van wolvenaanvallen, en voor het versnellen van de bijbehorende procedures.
Subsidies
Volgens de Natuurminister zijn er echter ‘goed uitvoerbare mogelijkheden’ om vee en hobbydieren te beschermen. De provincies stellen ook subsidies beschikbaar voor wolfwerende maatregelen. Maar veehouders maken daar weinig gebruik van, aldus Van der Wal, verwijzend naar een artikel met deze strekking in Trouw van 16 november.
Wolven afschieten is volgens de minister niet aan de orde. Daarvoor is de populatie te klein. Wanneer de populatie dan wel groot genoeg is, valt volgens Van der Wal moeilijk te voorspellen.
‘Geen verhekking’
De antwoorden van minister Van der Wal vallen niet in goede aarde bij Didammer Rik Loeters, lijstrekker van de Gelderse BBB voor de komende Statenverkiezingen. „Een minister die meer wolven wil. Is dit een grap? Onzin”, foetert hij. „BBB Gelderland wil geen verhekking van onze mooie provincie, alleen om ons vee en hobbydieren tegen wolven te beschermen. Het tast het karakter van ons landschap aan.”
Dat de overheid hier veel belastinggeld in wil steken, doet niet ter zake, zegt hij. „Het is de wereld op zijn kop. Je plaatst ook geen hekken om woonwijken tegen inbrekers. Je pakt de veroorzakers van problemen aan, niet de slachtoffers.”
‘Provincie moet ingrijpen’
BBB-Gelderland roept daarom het huidige provinciebestuur nú al op om de ruimte en mogelijkheden die de wet en de provinciale beheerplannen bieden, te benutten, respectievelijk te verruimen. Loeters: „De wolf is een dier met een beschermde status. Dat zijn vrijwel alle wilde dieren. Maar bij ernstige overlast en een dreigende situatie kán en móet de provincie ingrijpen.”
Dit kan het provinciebestuur per direct doen door vrijstelling of ontheffing te verlenen voor het beheer van wolven, volgens de BBB-lijsttrekker. „Of wacht het bestuur liever tot er nog meer calamiteiten met vee of ergere incidenten met mensen plaatsvinden? Neemt zij bewust dit risico voor dieren en mensen?”
Afschot
In maart volgend jaar zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen. BBB verwacht in alle provincies goed te scoren en wil dan graag haar bestuursverantwoordelijkheid nemen. De partij laat weten ‘nu al druk bezig te zijn met de beste juristen en ecologen om de faunabeheerplannen voor te bereiden die ontheffing dan wel vrijstelling van het beheer – en daarmee afschot van de wolf – mogelijk maken.’
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: PXhere
Bron: BBB Gelderland