Den Haag lekt over de stikstofplannen. Wat weten we nog niet?
Het kabinet streeft naar een 'integrale aanpak'. Daarom komt het vanmiddag tegelijk met meerdere brieven die gaan over stikstof, de landbouw, water, natuur en bodemkwalitiet. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof komt met de stikstofaanpak. Zo zal ze ingaan op de legalisatie van PAS-melders en ook met plannen komen om de vergunningverlening weer op gang te kunnen brengen.
Ook zal ze enkele maatregelen voor de industrie bekendmaken. In de uitgelekte plannen wordt gesproken over een stikstofheffing. Hoe meer stikstof een bedrijf uitstoot, hoe meer er betaald moet worden om de schade te compenseren.
Toekomstbrief
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit komt met de brief waar Henk Staghouwer niet in slaagde: de 'toekomstbrief', zoals hij dat zelf noemt. In die brief gaat Adema in op de toekomst van de agrarische sector en ook zal hij informatie geven over het landbouwakkoord dat hij in februari 2023 klaar wil hebben. Daarin moet onder andere staan hoe het verdienvermogen van boeren de komende jaren gewaarborgd wordt en op welke manier. Daarvoor zullen ook de ketenpartijen zoals de supermarkten, veevoerbedrijven en slachterijen hun bijdrage moeten leveren. De minister gaat de komende weken met al die partijen praten.
Water
Verder komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een plan om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. Woensdag lekte via de Telegraaf dat het kabinet het grondwaterpeil wil verhogen in veenweidegebieden om verzakking van huizen en de CO2-uitstoot tegen te gaan. Dit heeft grote nadelen voor boeren. Nattere weilanden maakt het werk voor tractoren en het beweiden van vee niet makkelijker.
Wat weten we nog niet?
De overheid heeft flink wat tumult veroorzaakt met het gelekte bericht dat ze boerderijen tot 120 procent van de waarde wil vergoeden als ze stoppen. Dat rumoer komt vooral omdat boeren met veel vragen blijven zitten.
De stikstofbrief zal onder meer de volgende vragen moeten beantwoorden:
120 procent van wat precies wordt vergoed?
Het ligt er nogal aan welke waarde het ministerie wil hanteren. Is dat de kosten van de gebouwen en vee, minus afschrijvingen? Is dat de marktwaarde van het bedrijf (die minister Van der Wal trouwens flink omlaag heeft gebracht met haar stikstofkaartje)? Is het iets daartussenin? En wie gaat dat bepalen?
Is dit geen staatssteun?
Bij vorige regelingen vertelde de regering steeds dat ze niet meer kan bieden dan 100 procent van de waarde, omdat een hoger bedrag als staatssteun wordt aangemerkt, en dat is vaak niet toegestaan van de Europese Commissie. Waarom zou dat nu dan niet gelden?
Komt er een beroepsverbod?
Als een boer zich laat uitkopen, mag hij dan op een andere plaats binnen de Europese Unie verder gaan? Want stikstof is toch vooral een lokaal probleem?
En als je je niet laat uitkopen, wat kun je dan verwachten?
De regels zullen naar alle waarschijnlijkheid veel strenger worden. Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven op de oude voet door kunnen gaan. Maar hoe gaan die regels er precies uitzien? En zal het nog mogelijk zijn om - in enige vorm - een winstgevend bedrijf te blijven voeren? Hoe dan? In de uitgelekte brieven wordt er gesproken over strengere milieuregels en/of het betalen van een stikstofbelasting. Dit betekent bijvoorbeeld dat bedrijven nabij Natura 2000-gebieden moeten betalen voor de stikstofuitstoot en de eventuele schade aan de natuur.
Wat gebeurt er met de opgekochte stikstof?
Die vraag zal voor de opgekochte boer een zorg wezen, maar is voor anderen wel belangrijk. In Nederland woedt nu een strijd om stikstof, en - zo hebben we gezien - zelfs overheden vechten onder elkaar om de schaarse stikstofruimte. Vorige week nog hadden de provincies Utrecht en Gelderland met het feit dat Rijkswaterstaat leegstaande boerderijen in hun provincies had opgekocht vanwege werkzaamheden aan de A27. Die ruimte hadden de provincies zelf nodig om hun gebiedsprocessen in gang te kunnen zetten.
Dus wat gebeurt er met de stikstof die de overheid gaat kopen? Komt die ten goede aan de gebiedsprocessen, aan infrastructurele werken, aan de bouw van woningen? Hoe wordt dat verdeeld?
De NOS kwam in de nacht van donderdag op vrijdag met het bericht dat het kabinet het eerste recht van koop wil. Als een boer of bedrijf stopt, dan moet het Rijk als eerste de kans krijgen om die stikstofruimte te kopen. Met deze maatregel wil de overheid de regie houden over de verdeling van de stikstofruimte.
Deze week lekte verschillende onderwerpen naar de media, die vandaag ook in de Kamerbrieven staan. Wat vindt de Tweede Kamer hiervan?
Die irriteert zich mateloos. Sandra Beckerman van de SP: „Er verschijnt van alles in de media, terwijl wij als Kamerleden niks weten. Dat is een grote ergernis. Ik weet dat we die ook allemaal delen, maar ik wil het hier nogmaals herhalen. Van Campen (VVD) deelt die zorgen ook: „Als volksvertegenwoordiger komen zeker bij dit soort ingrijpende plannen mensen bij je en vragen ze: wat is dat nou? Dus de frustratie die collega's hier uiten over gelekte plannen en voorstellen, met heel grote impact op het platteland, deel ik in het geheel."
Vera Bergkamp wil een brief van het kabinet over hoe deze plannen toch steeds kunnen lekken.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.