Overijssel kan nog niet onder handhaving PAS-melders uitkomen
In de brief eisen de bezorgde boeren vier acties van Overijssel. Twee daarvan ziet de provincie als niet haalbaar. Het gaat dan om het intrekken van de dwangsommen en het instellen van een noodwet waarmee PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden. Het intrekken van de dwangsommen is niet mogelijk omdat Overijssel dan ingaat tegen de wetgeving en uitspraken van de rechter. Dit hoort niet bij een democratisch proces, schrijft de provincie. Wel wil het met de getroffen ondernemers kijken hoe de overtreding ongedaan gemaakt kan worden.
Ook het maken van een noodwet om daarmee de PAS-melders te legaliseren, is voor Overijssel geen optie. De Tweede Kamer is het bevoegd gezag om (nood)wetten te maken. Dat is niet aan de provincie.
Stoppen handhaving
Verder willen de boeren dat Overijssel per direct stopt met handhaving bij PAS-melders. Dit doet de provincie niet bij PAS-melders waar geen handhavingsverzoek is ingediend. Voor de bedrijven waar dit wel is gedaan, zoekt Gedeputeerde Staten naar mogelijkheden. Zo wil het stikstofruimte die vrijkomt via bijvoorbeeld de Maatregel Gerichte Aankoop of het Anticiperend Grondfonds inzetten voor PAS-melders die in een handhavingstraject zitten. Een andere optie is dat de ondernemer zelf de stikstofruimte verwerft die voor de bedrijfssituatie wettelijk gezien nodig is.
Compensatieregeling
Voor PAS-melders waar alsnog gehandhaafd moet worden, dringt Overijssel aan op een regeling. Deze financiƫle compensatie kan de ondernemer bijvoorbeeld gebruiken om de bedrijfsvoering aan te passen of de benodigde stikstofruimte aan te kopen.
Overijssel heeft verder samen met het Rijk de Landsadvocaat gevraagd om mee te denken. Maar dat geeft vooralsnog geen nieuwe aanknopingspunten om af te kunnen zien van handhaving.
Salderen
De laatste eis van de boeren is om geen ammoniak (NH3) voor stikstofdioxiden (NOx) in te ruilen en om extern- en intern salderen weer toe te staan, waarbij NH3 niet voor NOx in geruild mag worden (dus geen ammoniakruimte van boerderijen inzetten voor wegenbouwprojecten bijv, red.)
De provincie geeft aan dat zowel intern als extern salderen mogelijk is, maar dat extern salderen aan strikte voorwaarden gebonden is. Verschillende rechtbanken en de Raad van State maken heel duidelijk dat extern salderen alleen is toegestaan als maatregelen zijn genomen die afname van stikstofuitstoot op de natuur garandeert en de natuurdoelen worden gehaald. Als hier niet aan wordt voldaan, dan zal deze vergunning vrijwel zeker vernietigd worden wanneer deze wordt aangevochten bij de rechter.
Bestuur open voor gesprek
Overijssel wil snel met oplossingen komen, maar kan begrijpen dat de zorgen bij de boeren nog niet volledig weg zijn. De deur van het provinciehuis staat nog steeds open voor boeren om in gesprek te gaan met het college.