Probleemloos de nieuwe lactatie in
Smakelijk voer, goed gepresenteerd.
Hoe goed een rantsoen ook samengesteld wordt, het gaat er in de eerste plaats om dat de (hoog)drachtige melkgeit het wil vreten en er voldoende van op kan nemen. Een smakelijk rantsoen is een eerste belangrijke voorwaarde om een goede opname te realiseren.
Patat op een vies bord
Daarnaast zijn andere zaken van groot belang om de opname van de individuele geit zo goed mogelijk te stimuleren. Hoe lekker bijna iedereen patat vindt, als het gepresenteerd wordt op een vies bord, op een tafel waar nog de resten van de vorige maaltijd staan, waar je met z’n tienen aan een tafeltje voor vier personen zit en een beker drinken naast het bord staat waar van alles in drijft dan is bij de meeste mensen de zin in eten sterk afgenomen. Let daarom bij het voeren van jouw geiten ook op de volgende zaken:
-
Een schone voergoot waarop vers voer verstrekt wordt
-
Voerresten worden voor elke nieuwe voerbeurt opgeruimd
-
Voergoot ligt hoger dan waar de geit staat (geit vreet niet graag met kop volledig naar beneden)
-
Voor alle hoogdrachtige en verse geiten tegelijk ruimte aan het voerhek
-
Vaste voermoment(en) op de dag
-
Bij meerdere voermomenten deze goed verdelen over de dag
-
Bij broeigevoelig rantsoen, broeiremmer gebruiken en/of meerdere keren per dag voeren
-
Ruim voldoende aanbod van schoon drinkwater
Energietekort
Hoe meer voer de geiten tijdens de dracht blijven opnemen hoe beperkter het energietekort (Negatieve Energie Balans) zal zijn en hoe hoger de opname na het aflammeren is. Doordat de ongeboren lammeren vooral in de laatste twee maanden sterk groeien en daardoor steeds meer ruimte innemen, is er minder ruimte voor het gehele verteringstelsel van de geit. Het gevolg is dat de opname de laatste tijd voor aflammeren altijd afneemt, terwijl de ongeboren lammeren meer nodig hebben en daardoor de energiebehoefte juist toeneemt. Dit energietekort kan leiden tot slepende melkziekte voor of na aflammeren. Ondersteuning van de hoogdrachtige geiten met een uitgebalanceerd rantsoen gericht op deze transitieperiode is dan ook van essentieel belang om problemen rond aflammeren te voorkomen en zonder problemen een goede start van de nieuwe lactatie te maken. Hoe beter de transitie periode verloopt hoe vlotter de geiten starten, hoe hoger ze pieken en hoe lager de voerkosten uiteindelijk uitvallen. Een goede start is van belang voor de gehele lactatie!
Nieuwe generatie melkgeiten
De basis voor een toekomstige duurzame, gezonde en hoogproductieve melkgeit begint al als ongeboren lam in de baarmoeder van de moedergeit. De juiste voeding in deze fase is dus van levensbelang voor de nieuwe generatie melkgeiten op jouw bedrijf. Ongeboren lammeren die continue voldoende voedingstoffen binnenkrijgen zullen vitaal en goed ontwikkeld ter wereld komen. Een goede vlotte start van jouw lammeren zorgt ervoor dat deze nieuwe generatie melkgeiten in de toekomst efficiënt veel melk kunnen produceren.
Fitness
Naast voldoende voeropname van de juiste samenstelling is controle van de gezondheid van de (hoog)drachtige en verse geiten van groot belang. Zorg ervoor dat de af te lammeren melkgeit in een deel van de stal zitten waar je er gemakkelijk zicht op hebt. Het is erg belangrijk dat de hoogdrachtige geiten ruim voldoende beweging hebben. Het is belangrijk dat ze regelmatig in de benen komen door een extra voermoment en loop dagelijks één of meerdere keren door de groep en jaag alle geiten overeind. Zodra ze in de benen zijn kun je ze beter controleren en tevens gaan ze dan vaak weer wat vreten en/of drinken.
GIJS TransPRO Aanpak
Tijdens de transitieperiode moet de focus dus liggen op een maximale drogestofopname met een hoge energiedichtheid. De basis voor een hoge opname ligt in de keuze van zeer smakelijk ruwvoer aangevuld met een smakelijk en goed verteerbaar krachtvoer met een hoge energiedichtheid. Smakelijk voer is de allerbelangrijkste factor in deze periode om de voeropname te stimuleren.
Dit alles komt samen in onze innovatieve TransPRO Aanpak: Professioneel, Resultaat gericht en Opname bevorderend. Bij GIJS hebben we hiervoor 2 krachtvoeders, de OG TransPRO 1.0 en OG TransPRO 1.5, in het assortiment. De OG TransPRO 1.0 is een krachtvoeder die ten opzichte van de OG TransPRO 1.5 een hogere energiedichtheid en hoger aandeel ondersteunende vitaminen en mineralen bevat, zodat ook bij een lagere krachtvoeropname de drachtige geiten voldoende energie, vitamines en mineralen binnenkrijgen. Een ander belangrijk aspect in de voeding tijdens de transitie is de ondersteuning van de lever door een uitgebalanceerd aanbod van mineralen, sporenelementen en vitaminen. Daarom bevatten de transitievoeders naast vitamine A, D3 en E, toevoegde B- vitaminen en andere ondersteunende componenten die zorgen voor efficiëntere vertering van koolhydraten. Ook ondersteunen ze de lever in deze kritische periode.
Likkebaardend lekker
Afgelopen jaar hebben we de GIJS TransPROlik succesvol geïntroduceerd. Dit is een smakelijk, hoogenergetisch, vloeibaar voedingssupplement met toegevoegde B-vitamines en andere ondersteunende componenten en is in samenstelling speciaal ontwikkeld om te gebruiken naast onze transitievoeders. Door GIJS TransPROlik door of over het ruwvoer te verstrekken wordt de ruwvoeropname bevordert en de penswerking gestimuleerd. Smaak bevorderen is cruciaal in deze periode. Bij sterk dalende voeropname en als een individueel dier onvoldoende voedingsstoffen opneemt of verschijnselen van slepende melkziekte vertoont kan TransPROlik individueel gedrenched worden.