Reacties stikstofplannen: D66 geeft toekomstbrief landbouw 'dikke onvoldoende'
Tjeerd de Groot: 'Dikke onvoldoende'
Tjeerd de Groot is maandagochtend bij Sven Kockelmann op Radio 1 erg kritisch. Hij geeft de toekomstbrief een 'dikke onvoldoende'. „Wat in deze brief staat, stond ook al in een nota van Carola Schouten", concludeert hij. Een visie op kringlooplandbouw ontbreekt volgens het Kamerlid. „Wat D66 betreft moet het huiswerk opnieuw en dat betekent vertraging. Je kunt wel een akkoord sluiten maar je moet helaas constateren dat er nul is gepresteerd.”
De Groot betreurt het feit dat de minister een landbouwakkoord wil sluiten. „De minister moet het coalitieakkoord uitvoeren en daarin staat dat we naar een ander landbouwmodel moeten. Dat moet hij eerst uitwerken. Als dit is gedaan, kan hij met iedereen in gesprek gaan.”
Derk Boswijk: 'Dit jaar duidelijkheid over definitie piekbelasters'
Derk Boswijk (CDA) noemt het goed dat het kabinet 250 miljoen heeft uitgetrokken waarmee provincies maatregelen kunnen nemen voor de legalisatie van de PAS-melders. Daarnaast is Boswijk positief over het feit dat de opkoopregeling voor piekbelasters voor een grotere groep beschikbaar wordt gesteld. Wel roept het CDA het kabinet op om nog dit jaar duidelijkheid te geven over de exacte definitie van de piekbelasters.
Bij de uitvoering vindt Boswijk het belangrijk dat het kabinet in overleg blijft met alle betrokken partijen. 'Alleen samen met landbouworganisaties, provincies, natuurorganisaties en waterschappen kunnen we deze veranderingen bereiken. Voor een vitaal platteland met boeren, tuinders en gezonde natuur waar het fijn wonen en werken is.'
Pieter Grinwis (ChristenUnie): 'Goed dat stisktofhandel aangepakt wordt'
Pieter Grinwis van de ChristenUnie vindt het net als Boswijk goed dat de overheid de regie bij de handel op stikstof naar zich toetrekt. „Het recht van de sterkste mag niet langer meer gelden, zoals dat van Rijkswaterstaat met hun boerderijenjacht bij de verbreding van de A27. Het komt aan op een rechtvaardige verdeling van de schaarse stikstofruimte, waarbij - in de volgorde van Remkes - natuurherstel, het helpen van PAS-melders en het weer mogelijk maken van woningbouw voorop staan."
De ChristenUnie heeft wel zorgen over de vrijwillige opkoopregelingen. „Deze zien er op papier mooi uit, maar gaan pas in april open, en alleen als Brussel deze tijdig goedkeurt. Tegelijk sluit het kabinet verplichtende instrumenten niet uit, terwijl we allemaal weten: het juridische spoor is vaak het traagste spoor. Voor snelle stikstofreductie werkt vrijwillige ruimhartige opkoop, het stellen van normen en het bieden van ruimte aan innovatie en ondernemerschap veel en veel sneller. En dat is cruciaal voor PAS-melders, die nu te lang in onzekerheid verkeren."
Laura Bromet (GroenLinks): 'Van der Wal heeft dappere voornemens'
Laura Bromet geeft in het TV-programma Buitenhof, aan tafel met Sjaak van der Tak, minister Christianne van der Wal een negen voor haar plannen. „De natuur staat voorop. Dat is ook de reden dat ik de plannen van Van der Wal zo goed vind. Zij gaat uit van de probleem in de natuur. Dat is ook de basis van dit probleem. Er moet minder stikstof in de natuur terechtkomen. Aan de andere kant hebben we ook boeren nodig. De veehouderij is in een richting gegroeid die onhoudbaar is de afgelopen jaren. De boeren die blijven moeten we helpen omschakelen naar een systeem waarbij de natuur niet in het gedrang komt." Als voorbeeld noemt ze blijvende boeren rondom de Peel en de Veluwe. „Daar zijn zware ingrepen nodig. Je kunt niet iedereen een hand boven het hoofd blijven houden. Dat is onhoudbaar."
Piet Adema geeft ze een vier. „Er is nog geen enkel perspectief voor boeren. Het wordt weer vooruitgeschoven." Ze wijst naar de legalisatie van PAS-melders. „Het is schandalig hoe deze mensen de afgelopen jaren op een spoor zijn gezet en nu tegen een muur aanlopen. Ik had gehoopt dat er voor deze boeren die onzerkeheid zitten regelingen hadden klaargelegen en dat zelf hadden kunnen bekijken hoe hun toekomst eruit ziet. Een piekbelastersregeling had er zes maanden geleden al moeten zijn en nu in Brussel moeten liggen."
BBB: 'Plannen gaan alleen maar uit van straffen'
Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt net als GroenLinks en D66 dat Adema geen stappen heeft gezet. Dat schrijft de partij in een persbericht. 'De beloofde perspectiefbrief is inmiddels omgedoopt tot ‘Kamerbrief Toekomst Landbouw’. De inhoud van de eerdere brief van ex-minister bevatte geen perspectief. Deze toekomstbrief ook niet. Het enige advies van Remkes wat lijkt overgenomen is dat de menselijke maat meermaals wordt genoemd. Er naar handelen lijkt kennelijk nog te veel gevraagd. Feitelijk zijn we nog geen stap verder dan bij de presentatie van het rampzalige stikstofkaartje op 10 juni'.
BBB vindt dat de stikstof die een boer bespaart, direct wordt afgepakt. 'De latente ruimte vervalt en intern salderen wordt vergunningplichtig. En stikstofuitstoot gaat belast worden. Hoe dat terugverdiend moet worden is niet duidelijk. Deze benadering geeft nul positieve prikkels om in beweging te komen. BBB wil dat, conform het advies van Remkes, reductie wordt beloond en niet minder wordt bestraft! Deze plannen gaan alleen maar uit van straffen en dreigen met verplichte uitkoop.'
Ook belangenorganisaties reageerden afgelopen weekend op de plannen.
FDF: 'Je kunt nog beter onteigend worden'
Farmers Defence Force (FDF) is positief over de 'best mogelijke' opkoopregeling die het kabinet uitrolt. Verder ziet de organisatie een aantal 'schokkende dingen', zegt Mark van den Oever in een vlog voor de leden. Hij noemt als voorbeeld de verkenning die het kabinet uitvoert om een voorkeursrecht in te stellen op de koop van landbouwgrond. „Dan kun je nog beter onteigend worden. Daar krijg je 130 procent van de marktwaarde voor. Maar bij het voorkeursrecht dan gaat de overheid de marktprijs bepalen. Die wordt natuurlijk niet hoog rond Natura 2000-gebieden vanwege de beperkingen. De overheid wil voor weinig de landbouwgrond."
Verder blijft het kabinet volgens Van den Oever te veel hangen in de Kritische Depositie Waarde (KDW). „Ze stappen niet over op de Stikstof Depositie Waarde (SDW). Ze willen dat we maar aan tafel blijven zitten om daar met ons over te praten. Daar zijn we klaar mee. Ik denk dat het tijd word dat we de trekkers weer gaan starten."
MOB: 'Kabinet stuurt Nederland nog dieper het stikstofmoeras'
Mobilisation for the Environement (MOB), de organisatie van Johan Vollenbroek, heeft met verbazing kennisgenomen van de brieven. De brief over de integrale aanpak landelijk gebied had ook drie jaar geleden geschreven kunnen worden', schrijft MOB in een persbericht.
Verder verbaasd de club zich dat het kabinet niet ingaat op de recente uitspraak van het Europese Hof. Daarmee zijn alle PAS-vergunningen op de tocht komen te staan. Deze zijn nu kwetsbaar voor handhavingsverzoeken. Salderen mag in elk geval niet meer van het Europese Hof, zou uit de uitspraak blijken. Lees hier meer over deze uitspraak (klik).